Podijeli objavu

Šefik Džaferović je današnjim posjetama Gornjem i Donjem Vakufu i Bugojnu nastavio niz tribina na kojima u direktnom razgovoru sa građanima govori o svojoj viziji, programu, planovima SDA, te odgovara na pitanja o aktuelnim političkim temama, saopćeno je iz SDA.

Džaferović je, uz ostalo, govorio i o Zakonu o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica.

“Dok SDA pokušava pronaći finansijski provodivo i održivo rješenje za zbrinjavanje demobilisanih boraca i njihovih porodica, neki dobro poznati smutljivci i populisti demobilisanim borcima obećavaju nemoguće, nude im neprovodiva i neodrživa rješenja, dovodeći tako u pitanje usvajanje i onih rješenja koja su realna i koja se u ovom trenutku mogu provesti. Dok velikodušno obećavaju takva neodrživa davanja ranjivim kategorijama, poput boraca, istovremeno zdušno štite privilegovane kategorije, poput kladioničara koji pljačkaju naš narod i državu i uništavaju naše društvo i porodice”, kazao je Džaferović na tribini u Bugojnu.

Naglasio je “da smo tokom cijelog ovog mandata bili svjedoci takvog licemjernog ponašanja istih tih populista i smutljivaca prema svim bitnim reformama koje bi donijele napredak”.

“Njihov cilj nije da se problemi građana rješavaju, njihov cilj je da nema rješenja, da se proizvodi haos i zastoj, da se gomilaju nezadovoljsto i gnjev građana zbog odsustva napretka i neriješenih problema, samo kako bi oni onda, na talasu nezadovoljstva građana, mogli graditi svoje predizborne kampanje i ubirati jeftine političke poene optužujući SDA”, ustvrdio je Džaferović, navodeći kao primjere takvog ponašanja usvajanje budžeta, te Zakona o radu, akcizama, igrama na sreću, demobilisanim borcima.

Kako se navodi u saopćenju, Džaferović je kazao da u želji da zaustave SDA u provedbi reformi isti ti spremni “da zaustave napredak ove zemlje i nanesu štetu svim njenim građanima”. Ti smutljivci i populisti, navodi Džaferović, vjeruju da su zastoji, krize, neredi i haos njihova jedina šansa da se dokopaju vlasti.

“Mi im poručujemo: budite opozicija nama, ali nemojte biti opozicija narodu”, kazao je Džaferović.

Nadalje se navodi kako se “jeftini politički poeni pokušavaju prikupiti i oko Zakona o izbornim jedinicama, gdje opet optužuju SDA za teškoće oko usvajanja tog zakona u Domu naroda”.

“Znali smo svi od početka da neće biti lako taj zakon usvojiti u Domu naroda zbog mehanizama blokade koje HDZ tamo ima na raspolaganju. Ali smo svjesno krenuli u tu bitku vjerujući da jedinstvenim djelovanjem SDA, SBB, SDP, DF i Naše stranke možemo probiti te blokade. I još uvijek to vjerujemo. Nismo obeshrabreni trenutnim zastojem. Nastavit ćemo bitku. Ovo nije pitanje na kojem treba ubirati jeftine poene. Ovo je pitanje na kojem se svi moramo izdići iznad stranačkih razlika i iznad populizma i djelovati jedinstveno da bi zakon bio usvojen”, zaključio je Džaferović.

Tokom posjete Gornjem i Donjem Vakufu i Bugojnu, Džaferović je razgovarao sa općinskim načelnicima, stranačkim rukovodstvima SDA, te položio cvijeće i proučio fatihu na šehidskim spomen-obilježjima u ovim gradovima, saopćeno je iz SDA.

Autor teksta:

N1 BiH
Podijeli objavu