Podijeli objavu

Papa Franjo objavio je u subotu da je prihvatio ostavku kardinala Theodorea McCarricka, nadbiskupa u Washingtonu koji je optužen za seksualno zlostavljanje djeteta prije više od četiri decenije dok je bio svećenik u New Yorku.

Sudeći po saopćenju Vatikana, Papa je “naredio suspenziju obavljanja svake javne funkcije” i naredio mu je “život u molitvama i pokajanju dok optužbe protiv njega ne budu razmotrene na regularnom kanonskom suđenju”.

Kardinal tvrdi da se “apsolutno ničega ne sjeća” kada je riječ o navodnom zlostavljanju, ali da mu je “žao zbog boli kroz koje je prošla osoba koja je iznijela optužbe, kao i zbog skandala koji takve optužbe izazivaju kod naših ljudi”.

McCarrick je predvodio arhdiocezu Washingtona od 2001. do 2006. godine. U 2003. godini je stekao zloglasnu reputaciju zbog lobiranja protiv reforme zakona o statutu limitiranja, protivljenja prijavljivanja policiji seksualnih zlostavljanja djece od svećenika, i kritikujući žrtve koje su odgađale prijavljivanje takvih slučaja zbog sjećanja na užasne traume kroz koje su prošli.

Katolička crkva decenijama je pogođena skandalom sa svećenicioma pedofilima širom svijeta, u jeku optužbi da crkvena hijerrahija nije poduzimala akciju ili čak da je aktivno zataškavala taj problem, prenosi dpa.

(FENA)

Podijeli objavu