Podijeli objavu

Izgradnji mosta su se protivili političari u BiH koji su tražili obustavu gradnje dok se ne utvrdi morska granična linija.

U Hrvatskoj počinje izgradnja mosta Pelješac, čime stupa na snagu period od ugovorenih 36 mjeseci za završetak radova.

Izgradnji mosta su se protivili političari u BiH koji su tražili obustavu gradnje dok se ne utvrdi morska granična linija i omogući pristup BiH otvorenom moru.

Fena navodi da će u danas u Stonu predstavnici “Hrvatskih cesta” predstavništvu China Road and Bridge Corporation (CRBC) predati svu potrebnu dokumentaciju, otvorit će se dnevnik radova i bit će potpisan zapisnik o uvođenju kineskog konzorcijuma u posao.

Navodi se da će CRBC u posao biti uveden tri mjeseca nakon što je u Dubrovniku potpisan 280 miliona eura vrijedan ugovor o gradnji mosta Pelješac sa pristupnim cestama.

Evropska unija projekat sufinansira sa 357 miliona eura, odnosno sa 85 posto prihvatljivih troškova. Ukupna vrijednost projekta premašuje 526 miliona eura, od čega su prihvatljivi troškovi malo veći od 420 miliona eura.

Službeno protivljenje gradnji

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije se službeno usprotivio izgradnji Pelješkog mosta, što je podržala većina parlamentarnih stranaka.

Tom prilikom upućen je i poziv Hrvatskoj da se hitno uključi u bilateralne razgovore s Bosnom i Hercegovinom radi postizanja rješenja za razgraničenje na moru na načelima uvažavanja suverenih prava Bosne i Hercegovine.

Jedni su tada navodili da se most na jugu Hrvatske ne može graditi bez riješenog pitanja granice i slobodnog prolaza između dviju zemalja, a drugi da to nije službeni stav institucija Bosne i Hercegovine.

Nikšić: Novi poraz BiH

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, komentarisao je početak izgradnje Pelješkog mosta.

Nikšić je izjavio da je početak gradnje Pelješkog mosta “jasan i javan čin Republike Hrvatske koja sistemski nastavlja relativizirati i ugrožavati subjektivitet, interese i prava države Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima”.

On je zaključio da početak gradnje Pelješkog mosta “predstavlja poraz, kako za indolentnu domaću vlast predvođenu SDA-om, tako i za sve građane Bosne i Hercegovine, kojim će biti zapriječeno temeljno pravo izlaska na otvoreno more u skladu sa Konvencijom o pravu pristupa otvorenom moru (UNCLOS).

Izvor: Agencije

Podijeli objavu