Podijeli objavu
eu x russia

Evropska unija zamrznula je sredstva šest ruskih firmi zbog njihove umiješanosti u izgradnju novog željezničkog i cestovnog mosta koji povezuje Rusiju s anektiranim Krimskim poluotokom za koji blok tvrdi da je nelegalan.

Rusija je otela Krim od Ukrajine tokom ustanka u kome je svrgnut proruski predsjednik. Zapad je to osudio kao protuzakonitu aneksiju i uveo je sankcije Moskvi.

Most vrijedan 3,6 milijardi dolara preko moreuza Kerč, čiji je dio otvorio ruski predsjednik Vladimir Putin u maju, izazivajući snažne osude iz EU koja tvrdi da je to dodatno kršenje ukrajinskog suvereniteta.

Među šest kompanija navedenih u današnjem saopćenju Vijeća EU su građevinske firme PJSC Mostotrest i CJSC VAD.

Sredstva tih firmi u EU bit će zamrznuta, a osobe i entiteti EU neće moći da im učine dostupnim novčana sredstva, saopćilo je vijeće.

– Kroz svoje akcije, one su podržale rusku konsolidaciju kontrole nad ilegalno anektiranim Krimskim poluotokom, što dodatno podriva teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine – dodaje vijeće.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin izjavio je da pozdravlja dodatne sankcije.

– Važno upozorenje za evropske firme također je da ne krenu istim klizavim terenom – napisao je Klimkin na Twitteru.

Ostale kompanije pogođene zamrzavanjem sredstava su inžinjerijska firma GPSM, brodogradilište Zaliv i građevinske grupe SGM i Stroygazmontazh Most OOO, prenosi Reuters.

(FENA)

Podijeli objavu