Podijeli objavu

Treći dio feljtona je nastavak o poslovnim, političkim i drugim vezama Fahrudina Radončića sa kontraverznim biznismenima i političarima iz BiH i regiona.

Radončić i Damir Fazlić – Grok

Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (III dio) 1

U društvu sa Senadom Šahinpašićem Šajom i Fahrudinom  Radončićem često je bio i Damir Fazlić, zvani Grok, za koga mi je Radončić govorio da treba da bude savjetnik Harisa Silajdžića ili Edhema Bičakčića, dok su bili premijeri. Sastanke su održavali u „Hotelu Radon Plaza“, gdje je Damir boravio prilikom svog dolaska u Bosnu i Hercegovinu, s obzirom da je živio u SAD-u. Radončić mi je rekao da je Damir Fazlić porijeklom iz Višegrada, da mu je majka prva rodica Jovice Stanišića, šefa tajne policije – Službe državne bezbjednosti Republike Srbije, za koga znam da je haški osuđenik za zločine u Bosni i Hercegovini i šire. Također, Radončić mi je rekao da je Damir Fazlić blizak rođak Zlatka Lagumdžije. Ustvari, Damir Fazlić je bio neka vrsta poštara da se pomire Fahrudin Radončić i Zlatko Lagumdžija, koji su dugo bili u zavadi. Pred Damirom Fazlićem, u automobilu ili telefonom, Fahrudin Radončić bi nekada psovao Zlatka Lagumdžiju, a kasnije „davao signale“ koji bi asocirali na pomirenje, koje je  kasnije uslijedilo. Doslovno, psovao mu je majku „Razu u cipelama“, ali ne želim komentirati iz kojeg razloga su pominjane cipele u kontekstu psovke Lagumdžijine majke Raze. Damir Fazlić je prilikom dolaska u Sarajevo Radončiću dovodio neke Amerikance za koje je govorio da su visoko pozicionirani u američkoj vladi, gdje je također i on visoko kotirao.

Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (III dio) 2
Vojin Lazarević (lijevo) i Damir Fazlić (desno)

Damir Fazlić je također imao prijateljske odnose sa srbijanskim političarima i tajkunima od kojih je  izdvajao tajkuna Vojina Lazarevića, i kojeg je kasnije,  između ostalih, Damir Fazlić i spojio sa Radončićem, kada su zagovarali prodaju električne energije iz Bosne i Hercegovine Vojinu Lazareviću,koji se bavio tom vrstom posla.

Fahrudin Radončić i Zlatko Lagumdžija su kasnije Damiru Fazliću, mimo redovne procedure, galopirajuće brzo obezbijedili ličnu kartu i pasoš Bosne i Hercegovine, te je zbog neispunjavanja određenih uvjeta za izdavanje tih ličnih dokumenata u prostorije Odjela za izdavanje putnih isprava MUP-a Kantona Sarajevo lično došao tadašnji ministar Predrag Kurteš zvani Koka, te je nakon njegove intervencije otklonjena neka prepreka za izdavanje ličnih dokumenata Damiru Fazliću Groku. Tog dana, Fahrudin Radončić je meni rekao da vozim Damira Fazlića gdje je za dobijanje pasoša bilo nužno njegovo lično prisustvo, tako da sam sa Damirom Fazlićem išao u CIPS, Odjeljenje za pasoše MUP-a Kantona Sarajevo te u Ministarstvo  vanjskih poslova, kod Zlatka Lagumdžije, kada je ponovo došlo do zakonskog zastoja u izdavanju bh. putne isprave za Damira Fazlića. Tada je Zlatko Lagumdžija prepreku uklonio pozivom ministra Kurteša. Ubrzo je Damir Fazlić dobio bh. putne isprave. Te noći u sarajevskoj Vinoteci, kod Malče, sastali su se Zlatko LagumdžijaFahrudin RadončićPredrag Kurteš Koka i Damir Fazlić Grok, kojeg smo nakon završene večere, Fahrudin Radončić i ja odvezli Radončićevim „cadilacom“ do „Hotela Radon Plaza“, gdje je ostao nekoliko dana.

Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (III dio) 3
Zlatko Lagumdžija (lijevo) i Fahrudin Radončić (desno)

Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (III dio) 4
Fahrudin Radončić (lijevo) i Predrag  Kurteš Koka (desno)

Fahrudin Radončić je 2007. godine, pored Miroslava Miškovića, na područje BiH inetenzivirao dovođenje Miškovićevih poslovnih partnera, saradnika i drugih veoma jakih srbijanskih tajkuna. Jedan od njih bio je Vojin Lazarević, koji je sve češće dolazio kod Radončića na sastanke u njegov kabinet. Radončić i Lazarević su u početku odsjedali sami u Radončićevom hotelu „Radon Plaza“. Njihovi sastanci su bili veoma dugotrajni. Lazarevićev boravak u Sarajevu znao je trajati i po nekoliko dana, gdje je odsjedao u predsjedničkom apartmanu u hotelu „Radon Plaza“. Vojin Lazarević je u Sarajevo dolazio avionom, često u društvu Damira Fazlića.  Po nalogu Fahrudina Radončića, uvijek je neko od nas,  njegovih ličnih vozača, Lazarevića i Fazlića preuzimao na Sarajevskom aerodromu, te ih  blindiranim vozilom, u kojem se inače vozio Radončić, prevozili do hotela „Radon Plaza“.

Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (III dio) 5
Vojin Lazarević

Sastanci između Vojina Lazarevića i Fahrudina Radončića ticali su se prodaje viška električne energije iz BiH, čime se u to vrijeme bavio srbijanski tajkun Vojin Lazarević, odnosno njegova tadašnja kompanija „RUDNAP“. Lazarevićev savjetnik u kompaniji „Rudnap“ bio je u to vrijeme upravo Damir Fazlić. Damir Fazlić je također bio konsultant Vlade FBiH, za vrijeme dok je Edhem Bičakčić bio premijer. Uklonjen je dolaskom Alijanse na vlast. Obzirom da je tada za  Elektroprivredu BiH bio zadužen Lagumdžijin SDP, Vojinu Lazareviću je u BiH trebala veza, kako bi nesmetano ušao u biznis sa kupovinom električne energije iz BiH. U to vrijeme sastancima između Lazarevića i Radončića sve češće su prisustvovali Almir Džuvotadašnji direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Damir Fazlić, koji je u rodbinskoj vezi sa Zlatkom Lagumdžijom.

Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (III dio) 6
Almir Džuvo (bivši direktor OSA-e BiH)

Damir Fazlić tada povezuje Lazarevića, Lagumdžiju i Radončića radi posla oko električne energije, vrijednog oko milion maraka dnevno, čime se Fahrudin Radončić hvalio u mom prisustvu.

Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (III dio) 7
Fahrudin Radončić (lijevo) i Zlatko Lagumdžija (desno)

Nakon što je Fahrudin Radončić sve izlobirao, biznis sa Srbijom je krenuo. Lazarevićev „RUDNAP“ je otkupljivao od Elektroprivrede BiH višak struje po aranžmanu nepovoljnom za Federaciju BiH. Pošto je  SBiH preuzela Elektroprivredu, tadašnji član Predsjedništva BiH, i predsjednik SBiH, Haris Silajdžić, za generalnog direktora EPBiH imenovao je Amera Jerlagića. Fahrudin Radončić i Vojin Lazarević nastavljaju sa lobiranjem za nesmetan dotadašnji biznis sa električnom energijom. U noćnim satima, Radončić u strogoj tajnosti dogovara sastanak u svojoj kući za odmor u selu Nebočaj.

Sastanku su prisustvovali član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, reisu-l-ulema Mustafa ef.Cerić i bivši premijer FBiH Edhem Bičakčić. Ja i Izet Lukovac, koji smo taj dan bili u timu obezbjeđenja Fahrudina Radončića, dobili smo zadatak, da pomenute goste sačekamo na benzinskoj pumpi u Semizovcu i njihov eskort nesmetano i bezbjedno sprovedemo do Radončićeve kuće za odmor. Predsjednik Haris Silajdžić je tom prilikom došao u pratnji policije, službenim automobilom, u kojem ga je dovezao moj prijatelj Nermin Abaz.

Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (III dio) 8 Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (III dio) 9
Mustafa ef Cerić (lijevo) i Haris Silajdžić (desno)

Reisu-l-ulema Mustafa ef.Cerić i Edhem Bičakčić su došli skupa u automobilu marke “Mercedes”, kojim se inače vozio reisu-l-ulema. Dovezao ih je Reisov lični vozač Mesud Krivić. Nakon što smo pomenutu delegaciju smjestili u Radončićevu kuću, počeo je sastanak, koji je trajao do kasno u noć, odnosno do 03:00 sati ujutro. Bila je zima i mi vozači i pratioci smo bili u automobilima ispred kuće. Predsjednika Harisa Silajdžića je tada dovezao moj dobar prijatelj Nermin Abaz, koji je bio sa mnom više puta i ranije kada su Radončić i Silajdžić odsjedali u „Parku prinčeva“, u „Golf klubu“, u dugim noćnim šetnjama do „Kozije ćuprije“, tako da smo nas dvojica i ranije često ostajali do ranih jutarnjih sati skupa.

Na tom sastanku, dogovoreno je imenovanje Edhema Bičakčića na mjesto predsjednika nadzornog odbora EPBiH, što sam saznao kasnije prilikom vožnje sa Radončićem. Zvanično imenovanje je bilo 12.01.2008. godine. Pošto je tada Edhem Bičakčić imao privatnu firmu koja se bavila poslovima vezanim za električnu energiju, Fahrudin Radončić me često slao da nosim određenu poštu i predam lično Bičakčiću. Sjedište Bičakčićeve firme bilo je na Bistriku u privatnoj kući.

Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (III dio) 10
Edhem Bičakčić

Početkom 2008. godine javnost se veoma jako zainteresovala za Lazarevićev biznis sa Radončićem. Mediji su razotkrili njihove sastanke i kontakte do te mjere da su znali i ko prisustvuje na sastancima. Tada je Fahrudin Radončić bio u određenoj panici i doziranom strahu. Zvao je Vojina Lazarevića i savjetovao ga da za Bosanske medije da intervju, u kojem će ga „oprati“ i  reći da je sa njim bio samo par puta u životu, da nema nikakvu poslovnu saradnju s njim. Početkom 2008. godine, tačnije 24. januara, u emisiji „POŠTENO“, koju je na BHT vodila urednica Duška Jurišić, tema je bila upravo prodaja električne energije iz EP BiH Vojinu Lazareviću. Direktno je u emisiji kao glavni poslovni partner Vojina Lazarevića za taj biznis pominjan Fahrudin Radončić. U emisiju se direktno telefonski uključio Vojin Lazarević, koji je po ranijem dogovoru sa Fahrudinom Radončićem, na novinarsko pitanje u kakvim je odnosima sa Fahrudinom Radončićem, odgovorio sljedeće: “Gospodina Radončića sam sreo jedanput ili dva puta. Bilo mi je veliko zadovoljstvo da ga upoznam i imam visok stepen poštovanja prema tome što je uradio. On je prosto markantna ličnost u regionu sa aspekta onog što je uradio, pre svega na medijskom planu. Imao sam priliku s njim da večeram ,i eto to je priroda mojih kontakata“.

Fahrudin Radončić je bio oduševljen Lazarevićevom izjavom za BHT. Iste noći ga je kontaktirao i zahvalio mu se. Sutradan je Radončić nazvao Miroslava Miškovića te je s njim razgovarao oko biznisa sa strujom i Vojinovog intervjua za BHT. Rekao je doslovno: „Miško, ovdje se sve diglo na mene, mora Vojin malo da me brani“. Smijao se i dogovarao je sa Miškovićem sastanak u Beogradu, do kojeg je i došlo kasnije. Fahrudin Radončić i Vojin Lazarević su nastavili poslovnu saradnju i druženje.

Pošto njihova poslovna saradnja i biznis sa električnom energijom nisu išli kako su oni zamislili, paranoični Fahrudin Radončić je postajao sve više nervozan i ljut. Kao glavnog krivca označio je Vladu FBiH  i tadašnjeg ministra energetike i rudarstva gospodina Vahida Heću.

Feljton: Fahrudin Radončić – Mafijaš u podzemlju balkana (III dio) 11
Vahid Hećo

Mjesecima je svojim tekstovima koje je lično diktirao novinarima Dnevnog avaza, Fahrudin Radončić napadao na ministra Vahida Heću, na njegovu porodicu, i u svom stilu, najprizemnijim izmišljenim tekstovima ih vrijeđao i blatio. Fahrudin Radončić se nije zadovoljio time, počeo je da na isti način svakodnevno piše o Harisu Silajdžiću, Safetu Oručeviću, Nihadu Spahaliću-vlasniku firme „Intrade energija“, s kojima je iznenada prekinuo svaki vid komunikacije, koju je ranije svakodnevno imao.

Osjećajući se tada „prevareno“, Radončić je u svom Dnevnom avazu objavljivao naslovne stranice „Kad ste krali,mene niste zvali“.

Autor:glasistine

Podijeli objavu