Podijeli objavu

Vela Luka je danas pokopala svog Olivera Dragojevića

Na posljednjem ispraćaju Olivera Dragojevića na groblju Sv. Roka u Veloj Luci na Korčuli u srijedu se okupilo više tisuća štovatelja toga iznimnog hrvatskog glazbenika, među kojima su, uz obitelj i brojne prijatelje, bili i njegovi kolege umjetnici.

Načelnica Općine Vela luka Katarina Bikić rekla je tog prigodom da je Oliver “najveći Velolučanin” i trajno će ostati u srcu Velolučana.

“Onda kada smo čuli da se više nikad nećemo vidjeti, da se više nikad nećeš prošetati našom valom, naš se svit preokrenuo i ovdje je sve stalo,” istaknula je Bikić.  “Vječno ćeš ostati zapisan u povijesti ovog malog mista, kojeg si upravo ti učinio velikim,” dodala je.

Bikić je istaknula kako Oliver nije samo veliki glazbenik već i veliki čovjek.

“Nek ti je laka ova Lučka zemlja natopljena solju, neka ti je mirno more. Adio kapetane,” rekla je Bikić na posljednjem Oliverovom ispraćaju u rodnoj Vela Luci

Klapa Ošjak iz Vela Luke je na posljednjem oproštaju s Oliverom  otpjevala pjesmu “Tek sad vidim što mi znači Vela Luka” te njemu u čast  pjesmu “Vrati se mili ćaća.”

Kovčeg s Oliverovim tijelom je prije polaganja u grobnicu pokriven Torcidinom zastavom na kojoj je ispisana godina 1950. kada je osnovana Torcida. Nakon toga su tajnik TorcideToni Baletić i predstavnik Hajduka Jurica Gizdić zajednički u Oliverov grob ubacili navijački šal Hajduka.

HRVATSKA TUGUJE ZA LEGENDOM: Tisuće ispratile velikog Olivera Dragojevića na posljednji počinak: ‘Neka ti je mirno more’ 1

Na pokopu Olivera Dragojevića u Vela Luci okupili su se i njegovi brojni prijatelji iz glazbenoga, kulturnog i sportskog života Hrvatske, među kojima glazbenik Zlatan Stipišić Gibonni, pjesnik Jakša Fiamengo, proslavljeni hrvatski košarkaši Dino Rađa i Rato Tvrdić. Nazočili su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ivo Raffanelli, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, saborski zastupniku Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Kako su rekli u organizacijskom odboru za Oliverov pokop, na tisuće građana danas je posjetilo obiteljsku kuću Dragojevića u Vela Luci i ispred nje zapalili svijeće i položili cvijeće.

Među tim posjetiteljima nisu bili samo Velolučani i Korčulani nego i turisti a posebice Slovenci koji ljetuju na Korčuli. Za Oliverov pokop danas je iz Splita do Vele Luke osiguran posebni katamaran.

Mještani Vela Luke ističu kako je smrt Olivera Dragojevića obavila tugom to mjesto, ali i ponosom što je odlučio da ga se pokopa u rodnoj Vela Luci.

HRVATSKA TUGUJE ZA LEGENDOM: Tisuće ispratile velikog Olivera Dragojevića na posljednji počinak: ‘Neka ti je mirno more’ 2

Velolučanin i Oliverov prijatelj Tonči Surin izjavio je kako se Oliverov doprinos afirmaciji Vele Luke ne može usporediti ni sa čime.

“Vela Luka je izgubila velikog promotora, Oliver je bio taj koji je uvijek isticao vrijednost Vela Luke,” rekao je Surin za Hinu. Bez obzira na to što je Oliver nastupao na svjetskim pozornicama, dodao je,  on je uvijek dijeli sudbinu s Velolučanima i pomagao im.

Na pogreb u Vela Luku stigao je i bliski Oliverov glazbeni suradnik Goran Franić koji je više od 40 godina bio Oliverov basist. “Oliver je bio duša od čovjeka”, kazao je Franić za Hinu, dodavši da je Oliver zaslužio “svu ljubav svijeta,” jer je širio pozitivnu energiju lijepom pjesmom i lijepom riječju.


TIJEK DOGAĐAJA:

NOVO 19:12 – Oliver Dragojević položen je u grobno mjesto. Zapaljene su i četiri baklje.


19:00 – “Olivere, ovdje smo u ime tvoje Vela Luke koja se ponosila s tobom. Naš se svit srušio kada smo čuli da nećeš proći više našom valom. Ostat ćeš u srcima trajno i vječno, zapisan u povijesti zajednice. Nemoj niti sumnjati. Upisan si u našu zajednicu. Znam da ti ne bi bilo drago da ti pivamo hvalospjeve jer nikad nisi htio biti u centru pažnje. Neka ti je mirno more. Adio, kapetane”, rekla je Katarina Bikić, načelnica općine Vela Luka., piše 24sata.


18:40 – Iako je prvotno bilo rečeno da će sprovod biti privatni obred, obitelj je ipak dopustila da dođu svi oni koji to žele, a i medijima je dopušteno snimiti prvi dio sprovoda.


18:30 – Stjepan Hauser je izveo ‘Galeba’, a nakon toga se formirala povorka. Svi su krenuli prema obiteljskoj grobnici, gdje će Oliver biti pokopan.

HRVATSKA TUGUJE ZA LEGENDOM: Tisuće ispratile velikog Olivera Dragojevića na posljednji počinak: ‘Neka ti je mirno more’ 1


18:00 – Počeo je posljednji ispraćaj Olivera, a groblje sv. Roka u Veloj Luci je prepuno.


17:45  – Stjepan Hauser će svirati prilikom pogreba.


17:30 – Red ljudi duži je od 200 metara, na Oliverov pogreb su stigle tisuće


17:15 – Od 15 sati na velalučkom groblju Svetog Roka mještani i poklonici Olivera Dragojevića dolaze odati posljednju počast legendarnom glazbeniku. Uz lijes je i Hajdukov šal. Očekuje se da će na groblju biti više tisuća ljudi, sasvim sigurno bit će to najveći sprovod koji je Vela Luka ikada vidjela. Planiran je za 18 sati.

Među okupljenima su Dino Rađa sa suprugom ViktorijomGibonniTomo MrduljašEnis Bešlagić, Dubravka Šuica, Nikola Dobroslavić, Stjepan Hauser…


Jutros su se mještani počeli okupljati ispred njegove kuće. Red za upis u Knjigu žalosti sve je veći, a na zidiću ispred Oliverove kuće postalo je pretijesno za silne lampione koji gore njemu u čast. Prijatelji, sugrađani i brojni štovatelji njegovog lika i djela čekaju u redu kako bi se naklonili legendi.

HRVATSKA TUGUJE ZA LEGENDOM: Tisuće ispratile velikog Olivera Dragojevića na posljednji počinak: ‘Neka ti je mirno more’ 4

Brojni građani na Korčulu su stigli brodovima i katamaranima. Jedan izvanredni katamaran stigao je oko 15:00 sati.

HRVATSKA TUGUJE ZA LEGENDOM: Tisuće ispratile velikog Olivera Dragojevića na posljednji počinak: ‘Neka ti je mirno more’ 2

Nakon veličanstvenog, ali i silno tužnog ispraćaja posmrtnih ostataka Olivera Dragojevića iz Splita, kasno sinoć Jadrolinijin katamaran s lijesom stigao je na konačno odredište i posljednju Oliverovu luku – Velu Luku na Korčuli, onu iz koje je prije 71 godinu krenuo u život.

Ondje je na rivi, uz zvonjavu crkvenih zvona, njegov lijes dočekalo tisuće ljudi. S Oliverovim posmrtnim ostacima došli su i članovi njegove obitelji.

HRVATSKA TUGUJE ZA LEGENDOM: Tisuće ispratile velikog Olivera Dragojevića na posljednji počinak: ‘Neka ti je mirno more’ 6

HRVATSKA TUGUJE ZA LEGENDOM: Tisuće ispratile velikog Olivera Dragojevića na posljednji počinak: ‘Neka ti je mirno more’ 7

Podijeli objavu