Podijeli objavu

Rusi sve češće prodaju svoje nekretnine u crnogorskom primorju, a novi su kupci sa svih strana svijeta.

Iako su donedavno bili najbolji kupci nekretnina u crnogorskom primorju, sada su postali najveći prodavači, tvrde iz agencija za prodaju nekretnina. Razlozi su navodno financijske prirode, jer prodajom u eurima dobivaju veću vrijednost u rubljama, no isto tako i u procesu legalizacije objekata koji je krenuo u Crnoj Gori, piše Slobodna Europa.

Rubalj pao u odnosu na euro

Kupci tih nekretnina su s raznih strana, od Turske do Skandinavije, a posebno je zanimljiva postala Boka Kotorska. Podaci crnogorskog MUP-a pokazuju kako u Crnoj Gori oko 4500 državljana Ruske Federacije ima privremeno i stalno boravište. Istodobno, samo u Budvi ima oko 3600 nekretnina u ruskom vlasništvu.

Agencije za trgovinu nekretninama kažu kako već neko vrijeme Rusi više prodaju nego kupuju nekretnine. Ivan Đurđevac iz agencije Montenegro Prospects u Kotoru, kaže kako se najčešće radi o financijskim razlozima. “Razlog za to povoljan je odnos eura i rublja za njih, tako da kad ovdje prodaju nekretninu dobiju veću kupovnu moć kod kuće, kad taj novac promijene u svoju valutu. Smatram da se u tim prodajama prije svega vode tržišnom logikom”, tvrdi Đurđevac.

Ruskinja Korina Malonova slaže se s time. “Živim već pet godina u Crnoj Gori i imam ovdje stan. U odnosu na vrijeme kada su Rusi kupovali nekretnine prije desetak godina, sada je u Rusiji druga gospodarska situacija, rubalj je pao, a euro ima veću vrijednost. Kada se ovdje proda nekretnina, zaradi se dobar novac. Ja ne planiram prodavati jer namjeravam živjeti ovdje za stalno.”

Stiže legalizacija

No postoji još jedan razlog pojačane prodaje nekretnina u ruskom vlasništvu, kažu u agenciji Kamin nekretnine iz Budve. Zbog legalizacije objekata, čija je prva faza prijavljivanja upravo završena, povećava se broj onih koji žele prodati stanove, objašnjava Tomislav Ranković. “Taj je Zakon dosta utjecao na prodaju, jer ljudi koje ne žele ući u proces legalizacije dolaze nam sa željom da ih hitno prodaju. Ali, ni brza prodaja, ni spuštanje cijena im ne garantira da će uspjeti, jer teško da će se neko odlučiti kupiti nekretninu koja nije regularna.”

Đurđevac kaže kako je teško prognozirati hoće li legalizacija utjecati na cijene nekretnina, no dodaje kako će taj postupak biti koristan za buduće klijente. “Vjerojatno će utjecati na cijene, ali je sad teško reći koliko. Međutim, za svako tržite je pozitivno što se taj proces pokrenuo, jer će stvari biti transparentnije, a za same kupce dosta jasnije.”

Visoke cijene

Najskuplje su nekretnine u primorskim gradovima, i cijena im ovisi od više faktora. U stambenim naseljima Budve, Tivta ili Kotora četvorni metar stana može se kupiti za 1.500 do 5.000 eura, ali ima i skupljih lokacija. To su tri turistička projekta Luštica Bay, Porto Montenegro (Tivat) i Portonovi (Herceg Novi), u kojima kvadrat dostiže cjene od 8.000 do 12.000 eura.

Iako je značajan broj Rusa među onima koji rado kupuju i ekskluzivne nekretnine, karakteristika cijelog tržišta je da klijenti sada dolaze sa svih meridijana, objašnjava Đurđevac. “Još uvijek su klijenti iz Turske dosta prisutni i jako zahtijevni kao kupci. Ali situacija nije monolitna kao prije, kada su klijenti bili najviše samo sa jednog, ruskog tržišta. Sada su tu i Francuzi, Skandinavci, Izraelci, klijenti iz SAD-a. Takođe, tržište nije koncentrirano samo na Budvu. Kako prvenstveno radimo u Kotoru, mogu reći da je taj grad došao na dobar glas dobrim marketingom, kao na primjer objavljivanje u Lonely Planetu. Tako da Kotor i Boka Kotorska počinju ubirati benefite od svog dobrog imena”, zaključuje Đurđevac.

Podijeli objavu