Podijeli objavu

(Patria) – Pacijentica iz Sarajeva čekat će da snimi MRI glave skoro cijelu godinu. Amela Lučkin objavila je na društvenim mrežama uputnicu sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prema kojoj je MRI snimanje glave zakazano tek u junu 2019. godine.

„To je strašno“, rekla je Patriji Lučkin, bojeći se da bi se njeno stanje do tada moglo znatno pogoršati.

Ova pacijentkinja ima periode kada gubi svijest, a njeno tijelo se grči. Nakon dva EEG-a ljekari su ustanovili da se radi o nekoj vrsti epilepsije. Kako bi otklonili sumnju da se ne radi o nekoj vrsti tumora ili ciste, neurolog je Lučkin poslao da snimi MRI. Ipak, taj snimak na KCUS-u ona može uraditi tek za godinu dana, što bi, boji se, za nju moglo biti kasno.

Krajem maja sa KCUS-a je saopćeno da su nabavili novi MRI aparat, jedan od najsavremenijih u regiji. Saopćeno je da je Klinika za radiologiju ranije imala tri MRI aparata, od kojih su dva nabavljeni 2005. godine, a jedan 2009. godine, bili su stari i često su se kvarili. Liste čekanja na pregled sa novim MRI aparatom trebaju biti smanjene, a usluga brža, pouzdanija i proširena.

„Ispunjavamo sva obećanja, brže nego što smo i sami očekivali. KCUS postaje istinski ono što je uvijek i trebalo da bude, lider u najsavremenijoj dijagnostici i terapiji. Obnavljanje opreme u KCUS teče paralelno sa edukacijom kadra. Pokazali smo za nepune 2,5 godine izvrstan uspjeh“, rekla je dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a , puštajući u rad novi MRI uređaj.

„Ne znam šta se desilo sa tim aparatom u međuvremenu, ali znam da je moj termin za snimanje u junu 2019. godine“, kaže Lučkin.

Podijeli objavu