Podijeli objavu

U intervjuu za N1, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da je to “kost ubačena između Hrvata i Bošnjaka”.

Milorad Dodik je u nedavnom intervjuu na pitanje može li doći do formiranja trećeg entiteta u BiH kazao da “misli da je treći entitet neko rješenje, ako hoće da ona bude dugoročno održiva”. U intervjuu za N1, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da je to “kost ubačena između Hrvata i Bošnjaka”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“To je samo jedna kost ubačena između Hrvata i Bošnjaka. Taj treći entitet nitko ne bi znao ni nacrtati. Kuda bi povukao linije? Dajte ga nacrtajte. On to dobro zna. Ništa neće dati Hrvatima. Evo priziva treći entitet, ali da vidimo što bi on to od Republike Srpske dao u taj treći entitet u miraz. Nego je tamo Hrvate pomnožio s nulom, on im bira predstavnike, to su sve poslušnici Dodika, do Ustavnog suda. Dakle, takav je odnos njegov prema Hrvatima. A onda galanto zabacuje kost pričom o trećem entitetu ovdje u Federaciji. Nema ništa od trećeg entiteta. Ali od ravnopravnosti ljudi, od ravnopravnosti naroda će biti itekako. I Hrvata, Srba i Bošnjaka”, kazao je Izetbegović za N1 televiziju.

Upitan kakav je njegov odnos s Fahrudinom Radončićem kazao je:

“Ovakav kao i s Dodikom, skoro pa nikakav”.

Na upit jesu li se u posljednje vrijeme slučajno čuli i razgovarali, Izetbegović je kazao kako su se sretali na sastancima koje je organizirala međunarodna zajednica.

– Pomogli su da se dogodi komunikacija i da se vidi da mi to otprilike isto vidimo. Neka rivalstva i animoziteti se dogode između političara, koji sami po sebi rastu kada ne komunicirate. Ali tih par dana kada smo zajedno sjedili gospodin Nikšić, Komšić, Radončić i ja, mi smo otprilike vidjeli da politički stanje u BiH, rješenja za ove stvari, vidimo isto. Bilo je tu konkretne komunkacije. Ne neke posebno prijateljske. Kako bi to bilo lijepo da jeste, ali evo nije. Ali je bio te komunikacije koja vodi ka rješenjima, kazao je Izetbegović.

Hrvatski Medijski Servis podsjeća kako su lideri četiriju bošnjačkih stranaka SDA, SBB, SDP i DF-a dogovorili su se kako Hrvatima, ali i drugima ponovo birati političke predstavnike, kreirajući zakon o Izbornim jedinicama i mandatima u parlamentu FBiH u koji su ugradili odredbe koje je Ustavni sud BiH u Izbornom zakonu BiH proglasio neustavnim. Potom su zastupnici bošnjačkih stranaka taj zakon izglasali u Zastupničkom domu, ali su dopredsjedateljica Doma naroda Federalnog parlamenta Lidija Bradara i dopredsjedavajući Drago Puzigaća, proglašavanjem tog pitanja vitalnim nacionalnim interesom zaustavili nametanje bošnjačke političke volje Hrvatima i preuzimanje ingerencija države u oblasti izbornog zakonodavstva

Podijeli objavu