Podijeli objavu

Sirijski dječak sretno je preživio uspješnu operaciju ‘amputacije druge glave’.

Abdulatif Šekrak rođen je s s dijelom mozga koji mu je virio iz glave, ali je uspio izbjeći smrt nakon riskantne operacije zatvaranja rupe u lubanji, piše Daily Mail.

Dio mozga izvirio kroz glavu

Dječaku je dijagnosticirana encefalokela, koja pogađa jednu od 12.000 beba u maternci. Do tog stanja dolazi kada se bebina lubanja na zatvori potpuno, uslijed čega mozak pokriven membranom kao vrećicom kroz otvor ‘iscuri’ djelomično van. Dječaku je tako iz glave virila velika masa težine cijeli kilogram, koja je izgledala poput druge glave.

Kirurzi su bili prisiljeni operirati na dječaku dok su mu bila samo tri dana, no složena procedura kojom mu je mozak gurnut natrag u glavu završila je uspješno.

Abdulatifova majka Sana Hilel je iz Alepa krenula preko turske granice kako bi svoje sedmo dijete rodila carskim rezom. Ova 37-godišnja žena putovala je 100km prekom ratom razrušene Sirije do Sveučilišne bolnice Mustafa Ataturk u Antkayi.

U opasnosti od gotovo sigurne smrti, Abdulatif je brzo prebačen u bolnicu Iskenderun na obali Sredozemnog mora. Tamo su mu stručnjaci za mozak, živce i leđnu moždinu uspijeli vratiti mozak natrag u lubanju te ju zatvoriti.

Težak slučaj encefalokele

MALI JE PACIJENT PREŽIVIO: Bebi rođenoj s ‘dvije glave’ amputiran kilogram tkiva koji je virio iz lubanje 1

Daily Mail Online

@MailOnline

Baby born with TWO HEADS is lucky to be alive after operation to amputate the 2.2lb mass protruding from his skull https://dailym.ai/2Av3c2e 

MALI JE PACIJENT PREŽIVIO: Bebi rođenoj s ‘dvije glave’ amputiran kilogram tkiva koji je virio iz lubanje 2

Syrian baby born with part of his BRAIN protruding from his head

WARNING, GRAPHIC CONTENT: Abdullatif Shekrak was diagnosed in the womb with encephalocele by doctors in Aleppo. The condition arises when a baby’s skull doesn’t close properly.

dailymail.co.uk

Dr. Mehmet Koparan, koji je i izveo kirurški zahvat, tvrdi kako ovoliko težak slučaj encefalokele često završi fatalno. “Encefalokela se dogodi u jednom od 5.000 živih poroda. Stupnjevi tri i četiri su još rijeđi, te često smrtonosni.” Liječnici su dijagnosticirali Abdulatifu encefalokelu trećeg stupnja.

Operacija je trajala tri sata, ali je bila prepuna teškoća. “Naravno da je bilo komplicirano kada se radi o moždanom tkivu”, rekao je dr. Koparan. “Pogrešna intervencija mogla bi kod pacijenta prouzročiti smrt zbog respiratornih problema i hidrocefalusa, što je nakupljanje vode u mozak.”

Nakon operacije Abdulatif je smještan na odjel intenzivne njege, a nakon osmosatnog promatranja mogao je sam disati. Dr. Koparan je rekao kako je dječak napokon otpušten iz bolnice te da očekuje od njega da će uživati u normalnom životu.

Podijeli objavu