Podijeli objavu

Tjesnac Bab al-Mandeb je širok 29 km što čini stotine brodova potencijalno lakim metama.

Izrael će upotrijebiti svoje vojne snage ako Iran pokuša zatvoriti tjesnac Bab al-Mandeb koji povezuje Crveno more s Adenskim zaljevom, rekao je u srijedu premijer BenjaminNetanyahu.

Prošli tjedan je Saudijska Arabija rekla kako privremeno prekida isporuke nafte kroz taj tjesnac, na glavnom morskom pravcu od Bliskog istoka prema Europi, nakon što su jemenski saveznici Irana Houthiji napali dva broda na tom morskom putu.

Saudijska Arabija i Iran su u trogodišnjem ratu preko posrednika u Jemenu koji leži na južnoj strani Bab al-Mandeba. Jemenski Houthiji, koji su već prijetili da će zatvoriti tjesnac, rekli su prošli tjedan da imaju mornaričke mogućnosti udariti na saudijske luke i druge ciljeve u Crvenom moru.

Iran nije prijetio da će zatvoriti Bab al-Mandeb, ali je rekao kako će zatvoriti tjesnac Hormuz na ulazu u Perzijski zaljev, ako ga se bude spriječilo u izvozu njegove nafte. “Ako Iran bude pokušao zatvoriti tjesnac Bab al-Mandeb siguran sam da će se naći u situaciji da se suprotstavlja međunarodnoj koaliciji odlučnoj da to spriječi, a ta će koalicija uključivati sve rodove izraelske vojske”, rekao je Netanyahu na paradi za nove mornaričke časnike u Haifi.

Ministar obrane Avigdor Lieberman je rekao u govoru na tom događaju kako je Izrael “nedavno čuo za prijetnje da se naškodi izraelskim brodovima u Crvenom moru”.

Brodovi koji plove u Izrael, uglavnom iz Azije, prolaze kroz taj vodeni put prema Eilatu ili nastavljaju kroz Sueski kanal prema Sredozemnom moru. Brodovi koji plove prema jordanskoj luci Aqaba i prema nekim saudijskim odredištima isto tako moraju proći kroz taj tjesnac.

Bab al-Mandeb je širok 29 km što čini stotine brodova potencijalno lakim metama. Američka uprava za informacije o energetici rekla je kako je prema procjenama dnevno 4,8 milijuna barela sirove nafte i naftnih proizvoda prolazilo njime 2016.

Izrael je napao iranske snage u Siriji i ustraje na tome da u potpunosti napuste Siriju. One su se povukle na udaljenost od 85 km od Golanske visoravni koju okupira Izrael, rekao je u srijedu ruski posebni izaslanik u Siriji.

SAD vjeruje da Iran priprema veliku vojnu vježbu

Sjedinjene Države vjeruju kako Iran narednih dana priprema veliku vojnu vježbu u Perzijskom zaljevu ranije izvodeći godišnje vježbe usred povišenih napetosti s Washingtonom, rekli su u srijedu američki dužnosnici Reutersu.

Iran je bijesan zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz međunarodnog nuklearnog sporazuma i ponovno uvede sankcije Teheranu. Visoki iranski dužnosnici upozoravaju da  zemlja neće lako popustiti pod obnovljenom američkom kampanjom da se uguši za Iran bitan izvoz nafte.

Središnje zapovjedništvo američke vojske odgovorno za Bliski istok potvrdilo je kako opaža povećanje iranskih aktivnosti, uključujući i u Hormuškom tjesnacu, strateškom plovnom putu za isporuku nafte za koji iranska Revolucionarna garda prijeti da će ga zatvoriti.

“Svjesni smo povećanja iranskih mornaričkih operacija unutar Arapskog zaljeva, Tjesnaca Hormuz i Omanskog zaljeva”, rekao je mornarički kapetan Bill Urban, glavni glasnogovornik središnjeg zapovjedništva koje nadzire američke snage na Bliskom istoku.

“Pozorno to pratimo i nastaviti ćemo raditi s našim partnerima kako bismo osigurali slobodu plovidbe i slobodan tok trgovine na međunarodnim plovnim putevima”, dodao je Urban.

Američki dužnosnici su, govoreći Reutersu uz uvjet da ostanu neimenovani, rekli kako izgleda da Revolucionarna garda priprema više od 100 plovila za vježbe. Sudjelovati bi moglo i stotine vojnika kopnenih snaga.

Oni su rekli kako bi vježbe mogle početi u sljedećih 48 sati, mada nije poznato točno vrijeme.

Podijeli objavu