Podijeli objavu

Izraelski arheolozi su u utorak pronašli ostatke velike radionice u kojoj su se od rimskih vremena šest stoljeća izrađivale glinene posude i amfore za vino.

Izraelski ured za antičke spomenike (AIA) priopćio je da su u iskapanjima blizu Gedere, južno od Tel Aviva, otkriveni radionica i zgrade za zabavu s 20 kupališta i dvoranom za igru.

Od 3. st. poslije Krista u radionici su se tijekom 600 godina neprekidno izrađivale posude koje povjesničari nazivaju “Gaza”, rekla je u utorak novinarima voditeljica istraživanja Alla Nagorsky.

Posude su se uglavnom koristile za skladištenje i prijevoz vina, što je tada doživjelo procvat jer se vino izvozilo u velikim količinama, dodaje AIA u priopćenju.

“Neprekinuta izrada tih posuda najvjerojatnije svjedoči da je to bio obiteljski posao koji se prenosio s koljena na koljeno”, ističe se u priopćenju.

Blizu radionice bila su dva bizantska kupališta i dvadeset “lijepo izrađenih” spremnika povezanih kanalima.

“Arheolozi misle da je vodeni kompleks bio namijenjen mjesnom stanovništvu, ali i mnogim putnicima koji su prolazili starom cestom između luke u Gazi i unutrašnjosti”, ističe AIA.

Otkriće dvorane za igru u Gaderi je “rijetko i neobično”, navodi dalje AIA. U njoj su pronađene i ploče za društvene igre poput backgammona i mancale, koje su i danas popularne na tom području.

Autor teksta:

Podijeli objavu