Podijeli objavu

Evropska unija je definitivno izgubila povjerenje bh. građana svojim podržavanjem hrvatskog nezakonja

Evo šta su iz Delegacije Evropske unije u BiH odgovorili na pitanje o Pelješkom mostu i njihovom ignorantskom odnosu spram upozorenja iz Bosne i Hercegovine:

“Komisija je pažljivo analizirala prijavu projekta koju je primila of Republike Hrvatske za sufinansiranje mosta na Pelješcu i provjerila da li su ispunjeni svi zahtjevi i procedure iz Uredbe o kohezionoj politici prije nego što je projekt usvojen 7. juna 2017. Na osnovu dodatnih informacija koje je Hrvatska dostavila, Evropska komisija je zaključila da ne postoje nerješeni pravni problemi sa ovim projektom kada su u pitanju unutrašnje procedure Komisije i EU. U skladu sa članom 77 (4) Ugovora o funkcionisanju Evropske Unije (TFEU), geografska razgraničenja granica spadaju u nadležnost država članica, u skladu s međunarodnim pravom. Kako institucije EU nemaju nadležnosti u ovoj oblasti, Komisija je u duhu dobrosusjedskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom pozvala Hrvatsku da preduzme sve neophodne radnje za rješavanje eventualnih neslaganja oko demarkacije granice”, naveli su iz Press ureda Delegacije EU/EUSR-a u BiH.

Dakle, ni riječi o zahtjevima Bosne i Hercegovine, poslatim pismima, objašnjenju kako su mogli ignorisati očiti atak Hrvatske na suverenitet BiH i njen pristup otvorenom moru, ukratko kršenju međunarodnih zakona. Kažu kako je “Komisija pozvala Hrvatsku da preduzme sve neophodne radnje za rješavanje eventualnih neslaganja oko demarkacije granice”, a dali im odmah novac i pristali da Hrvatska krene odmah sa nesmetanom gradnjom. Iako znaju da su se oglušili o zahtjeve BiH i da postupaju nezakonito.

Bahato su se ponijeli prema građanima naše zemlje, baš kao i Hrvatska, zbog čega su definitivno izgubili naše povjerenje. Sad bar znamo u koga se možemo, a u koga ne smijemo pouzdati. Evropska unija je  saučesnik u ovom kršenju zakona i nadati se da će neki sud, domaći ili međunarodni, kad tad to imati na umu.

Podijeli objavu