Podijeli objavu

Sudije i tužioci Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uposlenici ovih institucija te Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u prošloj godini su od bh. institucija, po osnovu potraživanja različitih naknada, naplatili više od dva miliona maraka.

U Izvještaju o radu Pravobranilaštva BiH za 2017. godinu navodi se da je Pravobranilaštvo tokom 2017. godine zastupalo bh. institucije u ukupno 133 parnična predmeta, čija je ukupna vrijednost veća od sedam i po miliona maraka (7.580.263 KM). Od toga se veliki broj predmeta odnosi na parnice za naplatu naknada za topli obrok, regrese, prijevoz i odvojeni život, koje su pokretali uposlenici Suda, Tužilaštva i VSTV-a BiH.

– Na ovom mjestu treba naglasiti da se veliki broj predmeta (ukupno 33 predmeta vrijednosti 2.034.275,21 KM) koji nisu riješeni u korist Bosne i Hercegovine i njenih institucija odnosi ustvari na predmete po tužbama sudaca i tužilaca Suda BiH i Tužilaštva biH, kao i stručnog osoblja ovih institucija i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, na ime tužbi po osnovu potraživanja naknade toplog obroka, prijevoza, regresa i odvojenog života – navodi se u Izvještaju o radu Pravobranilaštva BiH.

U protekloj godini na isplati naknada posebno su bili široke ruke uposlenici i članovi VSTV-a. Tako je na naknade troškova zaposlenih za godinu potrošena 241.122 marke, što je za 114.827 KM više u odnosu na godinu ranije.

Najveći dio novca utrošen je na regres uposlenicima (67.965 KM), topli obrok (31.230 KM), otpremninu zbog odlaska u mirovinu (61.772 KM) i prijevoz (20.721 KM). Zamjeniku glavnog disciplinskog tužioca isplaćena je naknada u visini od 2.600 KM. A jedna osoba zaposlena u VSTV-u dobila je naknadu na temelju presude Suda BiH u visini od čak 59.172 KM, navodi se u finansijskom izvještaju državnih revizora o radu VSTV-a za 2017. godinu.

U Visokom sudskom i tužilačkom vijeću nije se štedjelo ni na dnevnicama i putnim troškovima. Na putovanja je prošle godine potrošeno nešto više od 215 hiljada maraka, od čega su putni troškovi u zemlji iznosili 124.985 KM, a u inostranstvu 90.314 KM.

– Značajniji dio navedenih troškova odnosi se na troškove članova Vijeća prilikom dolaska na sjednice Vijeća, podvijeća, disciplinskih povjerenstava te izvršenje drugih obveza koje proizlaze iz mjerodavnosti Vijeća – stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, potpredsjednice Ružica Jukić i Jadranka Lokmić-Misirača te još jedan član Vijeća vode se kao članovi koji obavljaju svoje dužnosti “u punovremenom radnom angažmanu”, a preostalih 11 članova Vijeća povremeno.

Za svoj rad u Vijeću Tegeltija prima mjesečni paušal od 1.300 KM, dok potpredsjednice VSTV-a mjesečno dobijaju po 1.000 KM. Ostali članovi Vijeća, čija se primanja ne osiguravaju iz budžetskih sredstava i koji ne mogu nastaviti ostvarivati redovna primanja dok obavljaju dužnosti u Vijeću, primaju naknadu u vrijednosti od 250 KM po danu rada, odnosno 200 KM za članove čija se primanja osiguravaju iz budžeta i koji imaju pravo na redovnu plaću i druge naknade kada obavljaju dužnosti u Vijeću.

Osim spomenutih paušala, predsjednik Milan Tegeltija i potpredsjednice Ružica Jukić i Jadranka Lokmić-Misirača su za cijelo razdoblje boravka i rada u sjedištu Vijeća naplaćivali putne troškove, odnosno dnevnice, navode revizori. A pored dnevnica, pojedinim članovima Vijeća plaća se i smještaj u hotelu koji je odabran u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

– Članovima Vijeća koji, po osobnom izboru, ne koriste hotelski smještaj, koji je Vijeće osiguralo za ove namjene, obračunavaju se za 70 posto uvećane dnevnice. (…) Također, uočeni su i nalozi za službeno putovanje u kojima se često odobrava puna dnevnica uz uvećanje iste od 70 posto, jer po ličnom izboru osoba upućena na službeni put koristi pravo na privatni smještaj. Navedeno je uočeno i u dane vikenda – ističu državni revizori u svom izvještaju.

Revizori naglašavaju i kako nisu precizno definirani uvjeti, postupak i način ostvarivanja prava na opravdane putne troškove članova Vijeća u punovremenom radnom angažmanu.

– Smatramo kako su članovi Vijeća među najviše pozicioniranim osobama u pravosudnim institucijama i prema tome Vijeće je obavezno da istima osigura adekvatne uvjete za rad i boravak u mjestu rada, čime se istovremeno štiti integritet i ugled institucije u kojoj rade i koju predstavljaju.

Također, smatramo da nije primjereno da uvećane dnevnice u slučaju nekorištenja smještaja za članove Vijeća budu alternativa namjenski osiguranom smještaju sukladno Zakonu o javnim nabavkama te bi u tom smislu trebalo preispitati do sada primjenjivanu praksu u Vijeću – zaključeno je u revizorskom izvještaju.

Izvor: Faktor

Podijeli objavu