Podijeli objavu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u razgovoru za N1 nije htio otkriti ime osobe koju je Hrvatska, kako on tvrdi, izlobirala za gradnju Pelješkog mosta, rekavši da bi to trebao reći šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark.

Reporterka N1 Đenana Kaminić danas je u Ljubuškom postavila pitanje šefu Delegacije EU u BiH o osobi koja je, navodno, izlobirala za gradnju Pelješkog mosta. Wigemark je poručio da će odgovor na to pitanje ipak prepustiti Izetbegoviću.

“Ja sam ohrabrio i njega, uključujući i njegovu političku stranku, SDA, da rade na ispunjavanju ovih standarda. Što se tiče izgradnje Pelješkog mosta, o kojoj smo neizbježno razgovarali, ja sam rekao Izetbegoviću da ću sve njegove zabrinutosti prenijeti Briselu, gdje se odluke donose. Tamo se odluka već donijela prošle godine o finansiranju mosta i objasnio sam mu cijelu proceduru”.

Na upit N1 o tome osobi koja je lobirala za Pelješki most, Wigemark je odgovorio:

 “Ja ću odgovor na to pitanje prepustiti Izetbegoviću. Ako me pitate zašto, razlog je što takva osoba ili osobe zaista u konačnici nisu mogli imati neki poseban uticaj na konačno donošenje odluka. Takve neke stvari vjerujem da nemaju efekta na ukupan proces odlučivanja koji se vodio pred Komisijom, a rekao sam da je Komisija itekako pažljivo razmotrila sve aspekte. Evropska komisija je svjesna da u BiH postoje različiti stavovi po ovom pitanju”.

Iz Evropske komisije za N1 stigao je odgovor da ne žele komentarisati navode Bakira Izetbegovića.

“Ovaj slučaj Hrvatska i Bosna i Hercegovina treba da rasprave između sebe. Veoma je važno da Hrvatska i Bosna i Hercegovina ostave otvoren kanal komunikacije i da nastave dijalog po ovom pitanju.”

Podsjećamo i na stav Delegacije Evropske unije u BiH.

“Na osnovu dodatnih informacija koje je Hrvatska dostavila, Evropska komisija je zaključila da ne postoje nerješeni pravni problemi sa ovim projektom kada su u pitanju unutrašnje procedure Komisije i EU. Geografska razgraničenja granica spadaju u nadležnost država članica, u skladu s međunarodnim pravom. Kako institucije EU nemaju nadležnosti u ovoj oblasti, Komisija je u duhu dobrosusjedskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom pozvala Hrvatsku da preduzme sve neophodne radnje za rješavanje eventualnih neslaganja oko demarkacije granice.”

Autor teksta:

Podijeli objavu