Podijeli objavu

BEOGRAD, (Patria) – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je otvoreno pismo građanima Kosova.

– Poštovani građani Kosova i Metohije, dragi Srbi, 4. avgusta, ističe rok koji je Evropska unija dala privremenim institucijama samouprave u Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma završe usvajanje Statuta Zajednice srpskih opština.

Dan pred istek najnovijeg roka za obaveze Prištine u formiranju Zajednice srpskih opština i na 1930. dan od kada je Priština potpisom preuzela tu obavezu, obistinjuju se i potvrđuju sva upozorenja i sumnje koje sam iskazivao sve vrijeme. Priština ni ovog puta prstom neće mrdnuti kako bi formirala Zajednicu srpskih opština.

Dragi Srbi, molim vas da u vezi sa ovim ne preduzimate ništa što bi pojedinci među Albancima, ili dijelu međunarodne zajednice, iskoristili kao izgovor za preduzimanje bilo kakvih akcija protiv vas.

I baš zbog toga, u ovim danima u našoj južnoj pokrajini, ali i manjem dijelu međunarodne zajednice, glasno se čuje riječ i jasno vidi djelovanje onih koji, umjesto da izvršavaju preuzete obaveze prema Srbiji i Srbima, ovaj period koriste da u srpski narod na Kosovu i Metohiji, svakodnevnim prijetnjama i organizovanim širenjem glasina, unesu nemir i strah, priželjkujući paniku, sa ciljem izazivanja nepovjerenja u državne institucije Srbije, stvaranja podjele među političkim predstavnicima Srba na KiM i ukupnog slabljenja naše pozicije u osjetljivoj fazi pregovora.

Dragi sugrađani, upravo iz ovih razloga, nama je mir najveći interes. Izazovi koji su pred nama zahtijevaju od nas da budemo iznad razdora, manipulacija i ciljane kampanje dezinformacija. Zato vas molim i pozivam da ne nasjedate na bilo kakve provokacije, da na sve eventualne izazove reagujete mirno, civilizovano i dostojanstveno, a mi ćemo biti predani tome da vam političkim metodama obezbijedimo sigurnost i budućnost na tim prostorima.

Srbija je danas spremna da izvrši svoju obavezu prema vama i zaštiti vaše živote i mir, ako to bude neophodno. Dok sam na njenom čelu, Srbija neće dozvoliti organizovano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon.

Nove “Oluje” na Kosovu i Metohiji neće biti. Mir za Srbiju i srpski narod jeste najviša vrijednost, koju pored svega drugog nastojimo da zaštitimo i kroz teške razgovore koje vodimo sa političkim predstavnicima Albanaca i međunarodne zajednice.

Osim nas, koji smo tome iskreno posvećeni, očuvanje mira u našoj južnoj pokrajini jeste i primarni zadatak misije KFOR i NATO, od kojih posebno očekujem i zahtjevam da mir zaštite tako što ce spriječiti svaki eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom, da zauzmu i od vas otmu Hidroelektranu „Gazivode”, trafostanicu „Valač” ili bilo koji drugi ključni objekat infrastrukture od koga zavisi vaš opstanak.

Zbog vaše i budućnosti cijele Srbije nastavit ćemo da se na isključivo miran način zalažemo za kompromisno i sveobuhvatno rješavanje odnosa na Kosovu i Metohiji, i nećemo stati sve dok za naš narod ne obezbijedimo u svakom pogledu više nego što imamo danas – naveo je Vučić u svom pismu.

Podijeli objavu