Podijeli objavu

STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE PONUDILA LISTE ČIJI SU NOSIOCI NAJČEŠĆE POLICIJSKO-PRAVOSUDNE “MUŠTERIJE”

Da je SDA ostala bez ikakvih aduta na predstojećim izborima, više od bilo čega govore njihove stranačke liste. Umjesto očekivane potpune rekonstrukcije stranačkih lista, na kojima su se očekivala nova imena bez opterećenja u pravosudno-policijskom smislu, ove godine SDA je odlučila pokazati da se, zapravo, diči sa kriminalcima, optuženicima, ubicama i nasilnicima u svojim redovima. Stavili su ih, najčešće za nosioce lista. Tako građani Bosne i Hercegovine imaju “čast” da biraju, recimo, Asima Sarajlića kojem se sudi za korupciju, dok je pod istragom u još nekoliko slučajeva puno težeg finansijskog gabarita. Salmir Kaplan koji se tukao na dan izbora, izgubio izbore i bošnjački Stolac, svojom glupošću, predao HDZ-u. Optužen je za nasilničko ponašanje. Semir Efendić ubio je čovjeka automobilom. Tužlaštvo KS još uvijek nije podigilo optužnicu, ali je SDA, odlučila da uputi jasnu poruku da se to i ne bi smjelo uraditi pa su ga, stavili na čelo SDA-ove liste u Kantonu Sarajevo.

Kome tokom predizborne kampanje, osim slijepim glasačima unaprijed plaćenim iz budžetske kese, Asim Sarajlić može obećati da će pravedno upravljati državnom imovinom kada je on zbog korupcije sjeo na optuženičku klupu iz koje se pokušava izvući izmjenom zakona, po kojem krivično djelo za koje je optužen, prestaje biti krivično djelo, samo zato kako bi on i njegove kolege postali “slobodni ljudi” i nastavili da djeluju u skladu “sa zakonom” koji sami sebi kroje.

Kako li će izgledati kada politički dečkić, Semir Efendić,  bude obećavao “pravdu” ili “jednakost pred zakonom” kada on može nesmetano da gazi i ubija ljude po cesti i da zbog toga ne odgovara jer Tužilaštvo KS, još uvijek, ne podiže nikakvu optužnicu za ubistvo na cesti u režiji mlađahnog Efendića. Pored toga upravo su opštinska firma iz Općine Novi Grad, i njen direktor (radi se o preduzeću “Lokom) završili pod istragom (direktor i u zatvoru) radi koruptivnih radnji obuhvaćenih akcijom Zadruga u kojoj je istraga očešala i Efendićevog kolegu Mirzu Čelika, pobjednika milionskih tendera iz kase Vlade KS i dvije-tri sarajevske općine gdje upravljaju SDA-ovi “pravedni” načelnici.

Njihov treći kolega, nosilac sarajevske liste za Parlament BiH, Denis Zvizdić, nije puno bolji od svojih kolega – drugih nosilaca lista iz Kantona Sarajevo. Zvizdić je poznat po tome da je postao član akademskog osoblja fakulteta te doktorirao, u vrijeme kada je bio na vlasti i plaćao iz državne kase iste te fakultete i profesore na kojima je brzinom munje napredovao. Tokom rata, Zvizdić je, naravno, odlučio biti civil a potom i utekao. Tako je izbjegao da brani državu u kojoj je, nakon što je odbranjena, on bio sve što nikada nije smio biti jer iza njega i njegove vlasti, izuzev cijele nepotiustičke mreže rođaka i prijatelja instaliranih širom budžeta KS, nije ostalo ništa vrijedno spomena.

Zvizdić će ostati upamćen i po tome da je “uspio” BiH staviti na Crnu listu Moneywall-a (tamo dospijevaju države u kojima se ‘pere novac’), da je uveo akcize na gorivo, građanima BiH uveo strašne finansijske namete, te da za njegovog mandata BiH nije nimalo napredovala niti ka EU, niti je izgradila ijednu dionicu autoputa.

Ništa bolje ne izgledaju ni ostali SDA-ovci, iz drugih kantona. Tako, recimo, listu za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH iz Krajine “vuče”  Asim Kamber koji je osumnjičen za ometanje rada pravosuđa. Na istoj listi gdje i Kamber, nalazi se i Hamdija Abdić “Tigar”, redovno sudsku mušteriju koja u političkim vodama izgleda karikaturalno, baš kao i stranka koja ga narodu nidu kao “europsko lice”.

Kako smo već napomenuli, predstavnik sudskih mušterija SDA iz HN Kantona jeste Salmir Kaplan koji se, “braneći bošnjačke interese” na najgluplji mogući način, tuče u danu izbora, izvrće glasačke kutije i ponaša se kao da je obezbjeđenje na skupu Mekija Torabija, a ne kao kandidat za načelnika strateški važne općine što SDA-ovci, očito, ne razumiju.

Da li SDA zaista misli da građanima Bosne i Hercegovine može otvoreno nuditi nasilnike, ubice, dezertere, robijaše, korupcionaše, perače novca i slične opskurne likove uz sve slogan i obećanje “europske Bosne i Hercegovine” koja je sa njima moguća baš onoliko koliko i cjelovita BiH koju su, upravo ova stranka i njeni kadrovi odranije, svukli na 22% teritorije i odaljili je od mora, Save, Drine i bilo kakvog autoputa. To su svjesno učinili kako bi sopstveni narod pretvorili u ovisno roblje koje će zavisiti od raspoloženja i sadake SDA-ovaca a poznato je da ko bude čekao njihovu milost, radije će se radovati skosku preko granice – pa šta bude.

Izvor:
BNN.BA
Podijeli objavu