Podijeli objavu

Mnogi su podržali ovaj prosvjed komentirajući kako su u Grčkoj uvijek uživali na onim plažama koje nisu komercijalizirane i na kojima nije narušen njihov prirodni izgled

Plaža Milos jedna je od najljepših na grčkom otoku Lefkadi u Jonskom moru, ujedno i jedna od nekoliko preostalih ‘divljih’ odnosno nekomercijalnih plaža na tom otoku. Stoga su turisti bili neugodno iznenađeni kada su ovoga ljeta na toj plaži zatekli ležaljke i suncobrane koji se, naravno, naplaćuju.

No gosti, i strani i domaći, nisu htjeli popustiti iznajmljivačima pa su pokrenuli prosvjed kako bi obranili plažu od, kako kažu, pohlepnih iznajmljivača.

Žele uživati na preostalim ‘divljim’ plažama

O tome je u svojoj objavi na Facebooku posvjedočila jedna turistkinja iz Srbije napisavši: “Na plaži Milos na Lefkadi ovog ljeta po prvi puta su postavljeni suncobrani i ležaljke. Plaža Milos bila je jedina na Lefkadi koja nije korištena u svrhu turizma i upravo ta karakteristika plaže, da je netaknuta i prirodna, predstavljala je atrakciju tisućama Grka i stranih posjetitelja. U nedjelju ujutro održan je prvi prosvjed na Milosu, a prosvjednici (većinom žitelji mjesta Agios Nikitas) rano ujutro su stigli na plažu noseći crvenu traku kojom su obilježili područje zauzeto ležaljkama, uzvikujući: “Uzmite svoje ležaljke i odlazite odavde”. Prosvjedi su najavljeni i idućih dana.”

Mnogi su podržali ovaj prosvjed komentirajući kako su u Grčkoj uvijek uživali na onim plažama koje nisu komercijalizirane i na kojima nije narušen njihov prirodni izgled, piše beogradski Blic spominjući kako slične ratove s iznajmljivačima ležaljki i suncobrana vode i gosti na brojnim plažama u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

 

TAKO SE TO RADI: Pogledajte što su kupači u Grčkoj priuštili iznajmljivačima ležaljki 1

“Bit će još više prosvjeda”

Osim plaže Milos spominju se još neke na kojima se događaju slične stvari.

“Prije nekoliko godina gradonačelnik Lefkasa osobno je uklanjao ležaljke s plaže Porto Katsiki, a sada vidim da su vraćene. Ne znam što se događa, ali znam da stanovnici Lefkade to ne odobravaju i da će biti više prosvjeda. To su ponosni ljudi i svaka im čast”, napisala je na Facebooku jedna turistkinja.

“Lefkada pod utjecajem brojnih turista postaje urbana, a nije predviđena da bude takva niti je takva bila. Iz godine u godinu vidi se pogoršanje. Ja to ne volim. Volim je baš onakvu kakva je bila nekad: divlja, nedostupna, čista i neukrotiva”, dodala je druga turistkinja u svome komentaru na Facebooku.

TAKO SE TO RADI: Pogledajte što su kupači u Grčkoj priuštili iznajmljivačima ležaljki 2
izvor: Nataša Ka / Facebook

Blic piše kako se Grci već godinama bune protiv komercijalne eksploatacije plaža koje su postale krcate ležaljkama i na kojima više ne ostaje mjesta za ručnik, s tim da se sve papreno naplaćuje. Naplata parkiranja ispred plaže, zatim najam ležaljki i suncobrana, a sve češće i obvezna konzumacija pića u baru na plaži jednog gosta minimalno košta 10 eura dnevno. Povrh svega, na mnogim grčkim plažama od ove godine je zabranjeno unošenje hrane i pića.

Podijeli objavu