Podijeli objavu

“Nama je mir najveći interes. Izazovi koji su pred nama zahtijevaju da budemo iznad razdora, manipulacija i ciljane kampanje dezinformacija. Zato vas molim i pozivam da ne nasjedate na bilo kakve provokacije, da na sve eventualne izazove reagirate civilizirano”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je u petak otvoreno pismo Srbima na Kosovu i poručio da Srbija, dok je on na njezinu čelu, “neće dopustiti organizirano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama”, da “neće biti nove Oluje” ni progona Srba.

Radio televizija Srbije prenosi na svom internet portalu integralnu verziju pisma koje počinje obraćanjem “poštovani građani Kosova i Metohije, dragi Srbi”, uz podsjećanje da u subotu 4. kolovoza istječe rok koji je EU dala Prištini da, temeljem Briselskog sporazuma, završe usvajanje statuta Zajednice srpskih općina.

Vučić kaže kako će se ostvariti njegove sumnje da “Priština ni ovog puta prstom neće mrdnuti kako bi formirala Zajednicu srpskih općina” i zato moli sunaronjake da ne poduzimaju “ništa što bi pojedinci među Albancima ili dijelu međunarodne zajednice, iskoristili kao izgovor” za poduzimanje bilo kakvih akcija protiv srpskog naroda na Kosovu.

“Nama je mir najveći interes. Izazovi koji su pred nama zahtijevaju od nas da budemo iznad razdora, manipulacija i ciljane kampanje dezinformacija. Zato vas molim i pozivam da ne nasjedate na bilo kakve provokacije, da na sve eventualne izazove reagirate mirno, civilizirano i dostojanstveno, a mi ćemo biti predani tome da vam političkim metodama osiguramo sigurnost i budućnost na tim prostorima”, poručuje Vučić.

“Dok sam na njezinu čelu, Srbija neće dozvoliti organizirano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon. Nove Oluje na Kosovu i Metohiji neće biti”, istaknuo je.

Od KFOR-a i NATO-a očekuje i zahtjeva da zaštite mir, a Srbima s Kosova poručuje da će se državni vrh nastaviti “na isključivo miran način” zalagati za kompromisno i sveobuhvatno rješavanje odnosa na Kosovu.

“Nećemo stati sve dok za naš narod ne osiguramo u svakom pogledu više nego što imamo danas”, poručio je Vučić u pismu.
Autor: HINA
Podijeli objavu