Podijeli objavu

U ponudi poslodavaca sada su, uz plaću, fleksibilno radno vrijeme, dnevni boravak i sudjelovanje u troškovima stanovanja.

Starenje stanovništva, nedostatak radne snage i druge demografske promjene u Japanu natjerale su kompanije da mijenjaju načine kako privući, ali i zadržati zaposlenike, uključujući pakete raznih pogodnosti i povlastica, pokazala je Reutersova analiza.

Vrijeme bitnije od plaće 
Misaki Harada želi dati otkaz na mjestu recepcionerke u tvrtki za upravljanje restoranima u Tokiju i prebaciti se u odjel marketinga kod jedne tvrtke u segmentu proizvodnje odjeće.  No, ta 24-godišnjakinja kaže da traži više od samo bolje plaće. Njen budući poslodavac trebat će poboljšati kvalitetu njezina života.

“Ako me pitate preferiram li veću plaću, ili fleksibilnije radno vrijeme, odabrala bih fleksibilnije radno vrijeme. Želim se uskoro udati i osnovati obitelj. Želim biti sigurna da ću imati vremena posvetiti se djeci”, kazala je. Budući da se broj stanovnika u Japanu smanjuje, tamošnje kompanije natjerane su mijenjati načine kojima će privući radnike iz sve manjeg bazena radne snage. U Japanu na svakog tražitelja posla otpada 1,62 raspoloživa radna mjesta, što predstavlja najveću potražnju za radnom snagom u zadnjih pola stoljeća.

Stopa nezaposlenosti iznosi 2,4 posto, što je blizu najnižih razina u 25 godina, a realne plaće prilagođene za inflaciju smanjile su se tijekom proteklih šest godina. U ponudi poslodavaca sada su, uz plaću, također i fleksibilno radno vrijeme, osobne beneficije poput usluge dnevnog boravka, ili čak sudjelovanja u pokriću troškova stanovanja. Takve beneficije, uobičajene u SAD-u i Europi, tek se počinju uvoditi u Japanu, koji se još donedavno oslanjao na kulturu potpune posvećenosti poslodavcu u zamjenu za sigurnost posla i stabilno povećanje plaće.

Tvornice sele u provinciju
Toyota je, primjerice, u travnju ove godine otvorila 24-satni dnevni boravak za smjenske radnike u postrojenjima nedaleko svoga sjedišta u gradu Toyoti.  “Japanske kompanije postaju fleksibilnije po pitanju toga – kada i gdje radite”, kazao je Toshiaki Matsumoto, izvršni direktor u konzultantskoj tvrtki za područje ljudskih resursa HR Strategy.  Neke tvrtke, poput Jtekt Corpa., najvećeg svjetskog dobavljača sustava upravljanja za automobile, jednostavno seli dio poslovanja dalje od konkurencije.

Postrojenja koja je preselio u prefekturu Akita, na sjeveru Japana, bavit će se razvojem tehnologije za samovozeće automobile.  “U većim gradovima teško je proširiti poruku da zapošljavamo budući da se s mnogim drugim tvrtkama natječemo sa slične talente”, kazao je direktor predstavništva Fukami Imai. Denso Corp, također Toyotin dobavljač, krenuo je obrnutim smjerom, preselivši dio programa za istraživanja samovozećih automobila u Tokio, zato što je puno atraktivnija lokacija od njegova središta u Nagoji.  “Neke tvrtke nude besplatnu prehranu, ili subvencioniraju najam kako bi radnicima skratili vrijeme putovanje na posao. Neke čak omogućavaju savjetovanje i slobodne dane za parove koji pokušavaju dobiti dijete”, kazao je Matsumoto.

Ne radi se samo o novcu 
Broj radnosposobnih osoba u Japanu bio je na vrhuncu 1995., na oko 87 milijuna, a procjenjuje se da će pasti na 45 milijuna do 2065. Kompanije koje sporo reagiraju na takve demografske promjene najteže su pogođene.   Zadržati radnike, a ne samo bacati novac kako bi se otklonio problem, još je jedan krucijalni komadić te slagalice, kažu stručnjaci. “Moj novi poslodavac platio me više, no radno vrijeme je bilo užasno”, kazao je Daisuke Okamoto, 42-godišnji računovođa koji je u travnju iz oglašivačke prešao u tvrtku za robe široke potrošnje.

“U početku sam bio jako nezadovoljan. Sada mi je tvrtka omogućila fleksibilnije radno vrijeme i slobodu da povremeno radim od kuće, tako da se puno bolje osjećam po pitanju posla”. Daikisangyo, koji sklapa trupove i krila zrakoplova za Boeing, imao je problema sa zadržavanjem novih zaposlenika, pa je uveo program mentorstva . “Više se ne radi samo o novcu. Zaposlenici žele raditi u pozitivnom radnom okruženju s dobrim kolegama”, rekao je Tsuyoshi Saso, menadžer u tvrtki za zapošljavanje radnika u proizvodnji.

Uvoz nije opcija

Nerado daju vize strancima 
Strani radnici mogu pomoći popuniti neke manjkove na japanskom tržištu, premda oni čine svega oko dva posto sadašnje radne snage. Kompanije koje zapošljavaju nekvalificirane radnike, poput onih u poljoprivredi, moraju se oslanjati na obuku u sklopu zahtjevnog programa pripravništva koji traju i do pet godina.  Japanska vlada je objavila da će stvoriti nove kategorije za strane radnike s ograničenim vještinama, no da će izdati tek mali broj takvih viza za strance.

 

Podijeli objavu