Podijeli objavu

Vijeće sigurnosti  UN-a, 1993. godine svakodnevno je dobivalo izvješća iz svih Sektora UNPA područja

Izvješće UNPROFOR-a o dnevnom stanju od 2. srpnja 1993. godine ukazuje na stanje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prijavljena je pucnjava iz pješačkog oružja i teških strojnica u blizini grada Gornjeg Vakufa. U Vitezu borbe su započele snage Armije BiH u tom području, svi putovi su bili blokirani (str.3. Izvješća). Mostar: Granatiranje i borbe su se uglavnom nastavile u sjevernom dijelu. UNPROFOR-ovo kretanje gradom ostaje zabranjeno od strane snaga bosanskih Hrvata. Jablanica-Konjic: Sporadično granatiranje u tom

FELJTON – TAMNA STRANA HDZ-a (59) Trgovanjem oružjem oficiri JNA postaju lideri HDZ-a 1

području. Hrvati ne dozvoljavaju prolaz u i iz Jablanice. Granatiranje s 20 minobacačkih napada lagano je ranilo jednog španjolskog vojnika. Istočna Bosna: Srebrenica, stanje relativno mirno sa 113 prijavljenih kršenja prekida vatre unutar demilitarizirane zone…Bila su to prva izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, iz srpnja 1993. godine iz UNPA područja. Dana 07 travnja 1993. godine Sektor logistike – SLOB Grude, pod brojem 06-01-1211/03, temeljem odobrenja GS HVO, izdaje se Dozvola o nesmetanom prolazu Materijalno tehničkih sredstava: Rakete, Raketni bacači, Automatske puške, Lanseri, Maljutke, Metci… Sredstva se prevoze na relaciji Grude – Srebrenica, a prevoze se evidentiranim kamionima registarskih oznaka Visoko i  Modriča, s popisom imena i prezimena vozača, u pratnji konvoja su predstavnici Armije BiH, Bešlagić Emir i Baćević Ervedin. Dozvolu za nesmetan prolaz konvoja potpisao je Načelnik logistike HVO-a,  pukovnik Ante Jelavić. Temeljem izvješća UNPROFOR-a i dokumentacije o isporuci oruđa i oružja od strane HVO-a, Armiji BiH 07. travnja 1993. godine  možemo zaključiti da je rat u BiH bio planiran, osmišljen od struktura bivših oficira JNA – KOS-a. Predstavnici HVO, bivši oficiri JNA, rade isporuku oružja predstavnicima Armiji BiH, bivšim oficirima JNA, da bi nakon isporuke planirano krenuo Rat, čiji tijek prate izvješća UN – Vijeća sigurnosti. Tijekom rata dolazi do niza mirovnih sastanaka, prekida, primirja, na kraju većina od njih bivših oficira JNA , postaju generali HV-HVO-Armije BiH. Nakon vojnog uspona i trgovinom oružja bivši poručnik JNA Ante Jelavić uz pomoć vojnih struktura HV-HVO i bivših direktora Vazduhoplovne industije Soko Mostar Dragana Čovića postaje Predsjednik HDZ BiH. Planiranim i organiziranim Pučem 21. ožujka 1998. godine u Zagrebu protiv dr. Franje Tuđmana kao predsjednika HDZ-a, na V. Saboru HDZ BiH, došlo je do smjene vodstva HDZ BiH. Strukture JNA, uz pomoć predstavnika kriminalnih skupina: Ivica Raić, Vinko Martinović, Ljubo Ćesić, Mladen  Naletilić… apsolutno su zavladale političkim i ekonomskim prostorom Hrvata. Trgovanjem oružjem, skladištima JNA, omogućilo im je stvaranja centara moći kao izvora financiranja i osobnog promoviranja. Oficiri JNA postaju lideri Hrvata BiH, tako Zastavnik prve klase JNA Miroslav Prce, postaje ministar obrane Federacije BiH, kao kandidat HDZ BiH. Predstavnike utemeljitelja HDZ BiH, koji su pristali na suradnju s oficirima JNA u ulozi lidera HDZ-a, istakli su se; Vinko Zorić iz Gruda , koji je falsificirao dokumentaciju HDZ-a tvrdeći da je poručnik JNA član HDZ Grude od 1992.godine.

 

FELJTON – TAMNA STRANA HDZ-a (59) Trgovanjem oružjem oficiri JNA postaju lideri HDZ-a 2
Zorić,Ante Jelavić i Ivica Primorac
Za protuuslugu za nagradu dobio je zgradu u staroj jezgri  Grada Makarska , gotovinskih novaca iz Hercegovačke banke preko 150.000 KM, čin pukovnika u HV 1998 godine i stan u Hrvatskoj od Hrvatske Vojske. Naknadno je konstatirano da je Vinko Zorić kao pomoćnik Ministra obrane F BiH, primao plaću u BiH ( istovremeno)  i u RH (Hrvatskoj vojsci). Danas se Vinko Zorić liječi u KBC Split, Klinika za  Psihijatriju kod dr. Gorana Pavela, društvo mu u dnevnoj bolnici  KBC Split – Križine, pravi Ante Jelavić i Ivica Raić. Klasići po vojnoj JNA i partijskoj SKJ – HDZ BiH liniji , skupa žele u mirovinu s dijagnozom PTSP-a Hrvatske Vojske. Miroslav Prce kao niži oficir JNA, već davno je riješio mirovinu HV, u kojoj uživa u vili Dubrovačkog akvatorija. Vilu u Makarskoj dobio je Mariofil Ljubić, brat Bože Ljubića. Bivši župan Jozo Marić, bivši gradonačelnik Ljubuškoga Vice Majić, bivši premijer ZHŽ Anđelko Mikulić  kao lideri HDZ BiH, za  sudjelovanje u Puču protiv Tuđmana dobili su od JNA struktura kredite u  bankama koje nisu bili u obvezi vratiti. B. R. i P. M. dobili su po 350.000 KM. Izvori financiranja Pučista dr. Franje Tuđmana  bio je besprijekoran. Preuzimanjem vodstva HDZ BiH od Jugoslovena Dragana Čovića, izvori financiranja se preusmjeravaju. (NASTAVLJA SE…)
FELJTON – TAMNA STRANA HDZ-a (59) Trgovanjem oružjem oficiri JNA postaju lideri HDZ-a 3

FELJTON – TAMNA STRANA HDZ-a (59) Trgovanjem oružjem oficiri JNA postaju lideri HDZ-a 4

FELJTON – TAMNA STRANA HDZ-a (59) Trgovanjem oružjem oficiri JNA postaju lideri HDZ-a 5

Objavio: Mega media
Podijeli objavu