Podijeli objavu

Vatikan je znao za prikrivanje dječjeg seksualnog zlostavljanja od strane rimskih katoličkih svećenika u Pennsylvaniji putem tajnih arhiva koje su biskupi slali crkvenim dužnosnicima u Rimu, izjavio je jučer državni tužitelj u SAD-u Josh Shapiro.

Iako su katolički biskupi u Pennsylvaniji sistematski poricali seksualno zlostavljanje tisuća djece tijekom sedamdesetogodišnjeg razdoblja, potajno su dokumentirali slučajeve i često slali informacije o tome u Vatikan, rekao je Shapiro za dvije američke nacionalne emisije.

Shapiro je prvi put iznio optužbe protiv Vatikana tijekom konferencije za novinare 14. kolovoza, kada je otkrio izvješće o dvogodišnjoj istrazi seksualnog zlostavljanja djece u Pennsylvaniji.

Uglavnom se temeljio na dokumentima iz arhiva koje drži šest biskupija, rekao je.

“Postoje primjeri da nakon zlostavljanja svećenici lažu, biskupi lažu građane, lažu policiju, lažu javnost, ali onda dokumentiraju sva zlostavljanja u tajnim arhivama koje su često slali u Vatikan”, rekao je Shapiro za emisiju Jutros nacionalnog američkog televizijskog kanala CBS.

“Postoje određeni primjeri u kojima je Vatikan znao za zlostavljanje i bili su uključeni u prikrivanje”, rekao je Shapiro.

On nije komentirao jesu li Papa Franjo ili njegovi prethodnici znali za te informacije, piše Index.

Nacionalni odbor za reviziju Američke katoličke biskupske konferencije (USCCB), u priopćenju objavljenom u utorak na društvenim medijima, izjavio je kako je izvješće pokazalo “kulturu šutnje” oko seksualnog zlostavljanja maloljetnika do “najvišeg hijerarhijskog nivoa” Katoličke crkve, zahtijevajući promjenu, posebno među biskupima.

“Držanje biskupa odgovornim zahtijevati će neovisno preispitivanje dijela biskupa kada dođe do izricanja optužbe”, izjavio je Odbor, koji je 2002. godine osnovan da savjetuje USCCB o sprječavanju seksualnog zlostavljanja djece u Crkvi.

Direktor Ureda za medije Svete stolice nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar Shapirovih tvrdnji.

Podijeli objavu