Podijeli objavu

Stotinjak mjanmarskih mladih aktivista i novinara pozvali su na oslobađanje dvojice Reutersovih novinara, upozorivši da sedmogodišnja zatvorska kazna koja im je izrečena ovaj mjesec ugrožava pravo javnosti na informacije.

Prosvjednici, među kojima srednjoškolci, mirno su se okupili u središtu najvećeg mjanmarskog grada Yangona. Oni su pustili u zrak crne balone na kojima je pisalo “Oslobodite Wa Lonea i Kyaw Soe Ooa” dok je mali kontingent policije pratio što rade.

Dvojica lokalnih mjanmarskih novinara koji su radili za britansku agenciju Reuters, Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (28), osuđeni su 3. rujna na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnoj tajni jer su istraživali pokolj nad Rohindžama koji su počinile mjanmarske sigurnosne snage u državni Rahin.

Presuda kojom su novinari proglašeni krivi pokazatelj je stvarnog stanja Mjanmara kojim je do 2011. vlada vojna hunta, nakon čega je učinjen korak prema demokratizaciji zemlje.

Thar Lun Zaung Htet, novinar uključen u organiziranje prosvjeda, rekao je da će presuda izrečena novinarima koji su “samo radili svoj posao” ugušit izvještavanje u Mjanmaru.

“Gubitak novinarske slobode znači da naša demokratska tranzicija nazaduje”, kazao je.

Ova je presuda izazvala pozive visokih dužnosnika Ujedinjenih naroda, političara – među kojima američkog potpredsjednika Mikea Pencea – i aktivista za ljudska prava diljem svijeta na trenutačno oslobađanje novinara.

Vladin glasnogovornik nije bio dostupan za komentar.

Mjanmarske vlasti ukinule su izravnu cenzuru 2012. godine u sklopu reforma koje je počeo provodio kvazi-civilni režim koji je 2015. održao izbore, a na njima je pobijedila stranka nekadašnje disidentice i dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

Suu Kyi je branila je u četvrtak zatočenje dvojice novinara Reutersa nakon njihove istrage o vojnom pokolju muslimana Rohindža u njezinoj zemlji, ali je priznala da je ta kriza, koju je UN nazvao genocidom, mogla biti “bolje vođena”.

“Nisu zatočeni jer su novinari nego zato što je sud odlučio da su prekršili zakon”, rekla je ona na Svjetskom gospodarskom forumu Saveza država jugoistočne Azije u Hanoiju, komentirajući prvi put presudu, piše Hina.

 

Podijeli objavu