Podijeli objavu

Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostit će turskog čelnika Recepa Tayyipa Erdogana u ponedjeljak kako bi razgovarali o mirovnim naporima za pokrajinu Idlib na sjeverozapadu Sirije gdje se snage predsjednika Bašara al Asada spremaju za veliku ofenzivu protiv uporišta pobunjenika.

Očekuje se da će taj sastanak, koji će se održati u ruskom gradu Sočiju, biti nastavak razgovora sa summita u Iranu prošloga tjedna na kojemu je Putin odbacio Erdoganov prijedlog za proglašavanje potpunog primirja u Siriji.

Proteklih je tjedana sirijska vlada koncentrirala snage na sjeverozapadu zemlje s ciljem uklanjanja 10.000 ekstremističkih boraca u Idlibu.

Rusija, vojni podupiratelj sirijske vlade, optužila je pobunjenike iz Idliba da izvode napade na ruske snage u ratom razorenoj zemlji.

Međutim, rekao je da se ne priprema nikakva velika ofenziva na Idlib. UN i Zapad strahuju pak od humanitarne katastrofe dok sirijski režim već tjednima gomila vojna pojačanja uz granicu s tim posljednjim pobunjeničkim uporištem.

“Ono što nam trenutačno prikazuju kao početak ofenzive sirijskih snaga uz rusku pomoć jest zlonamjeran prikaz događaja. Sirijske snage i mi samo reagiramo na napade iz zone Idliba”, kazao je Lavrov u petak na njemačko-ruskom forumu u Berlinu.

Koordinator za hitna stanja UN-a Mark Lowcock upozorio je prošli tjedan da bi se opći napad na Idlib mogao pretvoriti u najveću humanitarnu katastrofu 21. stoljeća jer bi počelo bježati oko 800 tisuća ljudi, piše Hina.

Oko 3 milijuna ljudi živi u području koje je pod kontrolom pobunjenika, što čini većinu provincije Idlib i manjih susjednih područja Latakije, Hame i Alepa.

Podijeli objavu