Podijeli objavu

Oluja Florence koja hara jugoistokom Sjedinjenih Država u nedjelju je oslabila na tropsku depresiju, no vlasti i dalje upozoravaju na opasnost od poplava.

Nacionalni centar za uragane (NHC) ukinuo je svoja upozorenja na oluju za Sjevernu i Južnu Karolinu, no objavio je da se očekuje prekomjerna količina padalina u obje savezne države.

NHC je dodao kako postoji i opasnost od tornada, a da će vjetrovi u narednim danima oslabiti.

U oluji je poginulo najmanje dvanaestero ljudi, piše BBC, uključujući majku i dijete na čiju je kuću palo drvo te ženu koju je pogodio srčani udar, a do koje nije uspjela stići hitna pomoć.

Službenici u Sjevernoj Karolini upozorili su u subotu da će poplave biti samo još gore te su savjetovali lokalne stanovnike da ne voze.

Stradala od srčanog udara, hitna zbog masovnih poplava nije mogla doći 1

Vlasti grada Fayetteville u toj saveznoj državi naredili su hitnu evakuaciju stanovnika koji žive između dvije rijeke, prenosi BBC.

“Ako odbijate otići tijekom ove obavezne evakuacije, morate poduzeti korake poput obavještavanja svojih bližnjih jer je gubitak života veoma, veoma vjerojatan”, upozorio je gradonačelnik Mitch Colvin, dodavši kako “najgore tek dolazi”.

 

Stradala od srčanog udara, hitna zbog masovnih poplava nije mogla doći 2
Podijeli objavu