Podijeli objavu

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će njegova vlada odgovoriti ako SAD primijeni nove carine, uoči očekivane objave američkog predsjednika Donalda Trumpa o novim carinama na kinesku robu u vrijednosti 200 milijardi dolara, a tabloid Global Times upozorio je da u tom slučaju Kina neće igrati samo obranu.

Glasnogovornik ministarstva Geng Shuang rekao je na konferenciji za novinare u Pekingu da bi se bilo kakvi razgovori između dviju zemalja trebali održavati na ravnopravnoj osnovi.

Kina neće biti zadovoljna samo time da igra obranu u sve jačem trgovinskom ratu sa SAD-om, upozorava vrlo čitan kineski tabloid, dok se očekuje Trumpova objava novih tarifa.

Peking također može odbiti sudjelovati u predloženim razgovorima  s Washingtonom kasnije ovog mjeseca ako Trumpova administracija nastavi s dodatnim carinama, objavio je Wall Street Journal u nedjelju navodeći kineske dužnosnike.

U izvješću The Journala prenosi se izjava kineskog dužnosnika koji kaže da Kina neće pregovarati “s pištoljem uperenim u njihovu glavu”.

SAD i Kina već međusobno naplaćuju carine  na robu u vrijednosti 50 milijardi dolara u sve žešćem sporu  koji je uzdrmao globalna financijska tržišta u zadnjih nekoliko mjeseci.

Prošli tjedan, američko ministarstvo financija pozvalo je visoke kineske dužnosnike, uključujući potpredsjednika kineske vlade Liu Hea, na nove razgovore o carinskom sporu, premda su promatrači na objema stranama i dalje skeptični.

Visoki dužnosnik rekao je za Reuters tijekom vikenda kako bi Trump nove carine mogao objaviti već u ponedjeljak.

Izvor: Agencije

Podijeli objavu