Podijeli objavu

 

Vrlo je bitno uspostaviti nekorumpirano i nekompromitirano pravosuđe što ova vlast sigurno neće učiniti. Kroz neovisnu reviziju bi se ispitali i štetni ugovori i sve ostalo vezano za poslovanje kombinata.
  • Za one koji Vas ne poznaju recite nekoliko riječi o sebi

Teško je čovjeku sebe predstavljati,ali mislim da je najbolje se predstaviti s rezultatima jer prema mom mišljenju ostalo je manje bitno. Rođeni sam Mostarac sa 38 godina iskustva u ekonomskome djelu koji je uvjek više preferirao ekonomsku politiku od političke ekonomije. Prije rata radio sam kao profesor u srednjoškolskom centru Konjic, zatim „SOKO“Mostar zrakoplovstvo, sudski financijski vještak sa svim potrebnim certifikatima, vjerojatno najbolji u Bosni i Hercegovini sa preko 250 uspješno riješenih slučajeva. Kada se nije moglo naći rješenje ja sam bio posljednja adresa na koju se išlo. Istodobno sam bio i sudski financijski vještak koji je jedini oporavljao firme, a ne likvidirao. Možda je interesantno i to da se za moju stručnost  znalo u bivšoj državi i zbog toga sam dobio vrlo primamljivu ponudu od textilne industrije Kranj (Slovenija)da vodim tu firmu za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini ali sam ponudu glatko odbio. Ostao sam u Mostaru do prosinca 1995 i tada otišao u Kanadu jer sam video da su vlast preuzeli isti oni od prije rata samo su se preobukli u nacionalne dresove. Jednostavno nisam vidio budućnost svoje djece u tim okolnostima.

Ja jesam otišao iz Mostara, ali Mostar nije nikada otišao iz mene (onaj stari) tako da sam kao i većina nas pratio sve što se događa i u političkome i ono vrlo malo što se događalo u ekonomskome djelu Bosne i Hercegovine.

Jednom sam se šalio kada su ovi iz „SOKO“ Mostar najavili proizvodnju autobusa pitao sam zašto se zovete ZRAKOPLOVNA INDUSTRIJA? Mora da su to neki leteći autobusi.

Jako mi je žao da su propali giganti kao Energoinvest, Soko (brojao preko 8,000 uposlenih-skupa s civilima), Apro,Đuro Salaj i drugi i stalno sam upozoravao da će ista sudbina zadesiti i Aluminijski.

Moram istaknuti I to da sam cijelo vrijeme radio konkretno na ekonomskim problemima tvrtki, tako da je ogromna razlika između teorije i prakse.

Na primjer plan oporavka firme Đuro Salaj sam radio uz pomoć moga prijatelja Dr. Vjekoslava Domljana i mi smo se jako dobro razumjeli. On je radio na teoretskom, a ja na praktičnome djelu.

Ponovit ću ponovo ALUMINIJSKI KOMBINAT je u ovoj situaciji zahvaljujući internim i spoljnim razlozima.

Dok na spoljne ne možemo utjecati mnogo na interne možemo.

Spoljni su tržište, cijene, sirovine, cjene električne energije(na nju se može utjecati posredno), kooperanti sa svojim cijenama itd.

Unutarnji razlozi su na koje se može znakovito djelovati: organizacija, sustav nagrađivanja, izbor upravnog odbora, ekonomičnost poslovanja, sklapanje ugovora (štetnih) za zapošljavanje stručnih kadrova i drugi.

Namjerno sam izostavio jedan od glavnih razloga koji je doveo ALUMINIJSKI do kolapsa, a to je politika vođenja tvrtke koja je uglavnom u rukama nadzornog odbora društva tj kombinata.

Sve predhodno navedeno može biti fantastično ali ako je nadzorni odbor u rukama korumpirane politike upravni odbor ne može ništa učiniti.

Drugim rječima ako se HDZ BiH ili bilo koja druga stranka  upliće u rad kombinata to vodi u katastrofu sa nesagledivim posljedicama.

Navest ću primjer:  Dragan Čovic koji je sudjelovao u potopu „SOKO“Mostar isti ne može spasiti neku drugu tvrtku, a kamoli državu.

Aluminijski se nalazi u metastazi i jedini lijek koji može za početak produžiti rad je HITNA intervencija države i to žurno izbacivanje politike iz kombinata.

Već sam prije naveo da je jedan od značajnih razloga kolapsa i cijena električne energije na koju se može utjecati.

Zašto bi uhljebi u elektroprivredi HZHB imali veću plaću od radnika u aluminiju koji rade a ovi ne rade apsolutno ništa. To povećava cijenu električne energije,ne samo za kombinat nego i za kućanstva.

Zašto bi Elektroprivreda poslovala pozitivno na štetu kombinata kao i plaće poslovodstva, tj. rukovodstva firme.

Sljedeća bitna stvar je HITNA revizija poslovanja kombinata i elektroprivrede, ali pod uvjetom da se iz revizije izbaci utjecaj kuma Dragana Čoviča, Branka Kolobarića i njegove supruge Ankice.

Kum Dragana Čovića je jedan od bitnih kotača sprečavanja kvalitetnih revizija na temelju kojih bi došlo i do podizanja optužnica.

Vrlo je bitno uspostaviti nekorumpirano i nekompromitirano pravosuđe što ova vlast sigurno neće učiniti. Kroz neovisnu reviziju bi se ispitali i štetni ugovori i sve ostalo vezano za poslovanje kombinata.

Na kraju mislim li da će se kombinat spasiti? Njegove šanse za preživljavanje u ovim uvjetima su iste koliko i šanse da se oslobodite ove parazitske i nesposobne vlasti koja ovakve firme gleda samo kao bankomate za osobne interese i kada nestane novca bankomat vam više ne treba.

SLJEDEĆA NA REDU JE ELEKTROPRIVREDA HZ HB.

PORUKA POLITIČARIMA

Ako želite dobro kombinatu,Mostaru i Hercegovini (u što sumnjam)ostavite ih stručnjacima i vratite ono što ste uzeli od radnika.

Koga god vi branite i zastupate gadno mu se piše

PORUKA RADNICIMA

Ako želite da vaše obitelji opstanu i Bosni i Hercegovini dovedite stručnjake, a političare istjerajte iz kombinata u protivnom oni će vas istjerati u Njemačku, Irsku ili neku drugu državu.

Mostarci i Hercegovci ovo vam je zadnja šansa da okrenete ploču i da Mostar i Hercegovinu pokušate vratiti tamo gdje su nekada bili.

Padom ovoga giganta vi ćete postati siromašni jug Bosne i Hercegovine ako već niste.

Mladi i svi ostali ako prosvjedujete prosvjedujte za sebe, a ne za političare.

Na kraju pridometnimo i to da je gosp. Jurovicki na slici (lijevo)s bivšim premijerom kanadske vlade Steven Harperom sudjelovao sa MP(member of Parliament) u predlaganju stavki za proračun Kanade.

Hvala gospodine.Jurovicki na iscrpnoj analizi  i želimo Vam puno uspjeha u daljnjem radu,naravno i brz povratak u Vaš Mostar.

www.progledajmo.com

 

Podijeli objavu

Odgovori