Podijeli objavu

Ekvador bi mogao ukinuti azilantski status koji je odobrio osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu ukoliko on ne ispoštuje nova pravila po pitanju njegovog boravka u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, priopćio je visoki ekvadorski dužnosnik.

– Ukoliko se Assange ne pokori tim pravilima, ekvadorska vlada će biti prinuđena  ponovno razmotriti odluku o davanju azila i povući je – izjavio je ekvadorski državni tužitelj Inigo Salvador.

To je posljednji nagovještaj rastućih napetosti između Ekvadora i Assangea, koji se nalazi u zgradi ambasade od 2012. kada mu je prethodna ekvadorska vlada odobrila politički azil.

Iako su prvobitne švedske optužbe za seksualno zlostavljanje protiv njega davno odbačene, britanske vlasti tvrde da će uhititi Assangea čim napusti zgradu ambasade jer je prekršio odredbe kaucije.

Assange, koji negira navode protiv njega, vjeruje da je krajnji cilj njegovog uhićenja da bude izručen Sjedinjenim Državama gdje bi se suočio sa suđenjem zbog objavljivanja državnih tajni.

Ekvadorske vlasti uvele su novi set pravila u kolovozu koji ograničava Assangeova prava da prima posjetitelje i njegove online aktivnosti, i obvezuju ga da plaća troškove za određene stavke, kao što je hrana.

Assange i njegov odvjetnik suprostavili su se novim pravilima. Oštro intonirani uvodnik u provladinim ekvadorskim novinama El Telegrafo u srijedu traži od Assangea da poštuje nova pravila.

– Provodeći dostojanstvenu humanitarnu politiku, ministarstvo vanjskih poslova garantira obnovu pristupa komunikacijama, posebo internetu, ali podsjeća da on, kao azilant, neće moći davati izjave koje se tiču unutarnjih pitanja drugih zemalja ili interesa Ekvadora – piše u uvodniku.

– Poštovanje prema državi mora biti recipročan, i ministarstvo vanjskih poslova potvrđuje da neće tolerirati laži te osobe – dodaje se u uvodniku.

Ekvador je u prosincu 2017. odobrio državljanstvo Assangeu i zatražio je od Britanije da mu odobri diplomatski status, ali je London to odbio, prenosi Xinhua.

Podijeli objavu