Podijeli objavu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim Dvorima biskupa Banjalučke biskupije mons. Franju Komaricu, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je izrazio zahvalnost biskupu Komarici na iznimnoj humanosti i dugogodišnjem predanom radu u zaštiti prava i identiteta Hrvata u BiH, priopćeno je iz hrvatske Vlade.

Biskup Franjo Komarica istaknuo je važnost nastavka brojnih projekata razvojnog, kulturnog i vjerskog karaktera koje Vlada RH sistemski poduzima kroz Centralni državni ured  (CDU) za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Plenković i Komarica su razgovarali i o situaciji u BiH nakon općih izbora. Izrazili su podršku legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda za jednakopravnošću u političkom sudjelovanju na svim nivoima vlasti u BiH. Onako kako je definirano Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom.

Tijekom 2018. godine kroz Centralni državni ured za Hrvate izvan Hrvatske kao podrška hrvatskom narodu u BiH osigurani su programi i projekti u vrijednosti od 24 milijuna kuna (3,25 milijuna eura).

Uz Plenkovića bili su državni tajnik CDU za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Podijeli objavu