Podijeli objavu

Francuski predsjednik Emanuel Macron rekao je da je iznenađen sličnošću trenutne situacije u Europi s tridesetim godinama i pozvao na pamet i otpor.

“Iznenađen sam sličnošću između vremena u kome živimo i međuratnog perioda. U Europi koja je podijeljena strahovima, povlačenjem u nacionalizam, posljedicama ekonomske krize, pouzdano vidimo sve što je obilježilo ritam života u Europi od kraja Prvog svjetskog rata do kriza 1929”, rekao je Macron u intervjuu danom na marginama izložbe posvećene ratnom premijeru Francuske Georgesu Clemenceu.

Francuski lider je naveo da treba znati kako se oduprijeti. “Treba sačuvati glavu, biti pametan, znati kako se oduprijeti, noseći demokratsku i republikansku snagu”, izjavio je Macron.

Šef francuske države se sprema za proslavu stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, tijekom koje će sljedećeg tjedna obići nekadašnja bojišta na sjeveru i istoku zemlje, i za veliku ceremoniju u čast primirja 11. studenog 2018. kod pariškog Slavoluka pobjede, na kojoj će biti nazočno oko sto lidera iz cijelog svijeta, piše Radio Slobodna Europa.

“Europa se danas suočava s rizikom: da bude raskomadana nacionalističkom leprom i nadvladana od vanjskih sila. I tako izgubi svoju suverenost. Hoću reći, da joj sigurnost zavisi od američkih odluka i njihovih promjena, da je Kina sve prisutnija u ključnoj infrastrukturi, s Rusijom koja ponekad pokušava s manipulacijama, s velikim financijskim interesima i tržištima koja ponekad rade stvari koje države ne mogu”, rekao je francuski predsjednik.

Podijeli objavu