Podijeli objavu

Ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) James Mattis pozvao je sve strane na uspostavu primirja i početak mirovnih pregovora u roku od 30 dana, prenosi Fena.

“Želimo za pregovaračkim stolom vidjeti sve strane kako pregovaraju na bazi prekida sukoba, povlačenju s frontova i okončanju bombardiranja”, kazao je Mattis danas na konferenciji u Američkom institutu za mir.

Mattis je kazao da se moraju uložiti konkretni napori za rješavanje krize u Jemenu i to ne nekada u budućnosti, već u narednih 30 dana.

Neposredno nakon Mattisovog obraćanja i američki državni tajnik Mike Pompeo je u pisanom priopćenju naveo da je krajnje vrijeme da se kompromisom zaustave konflikti i krene u obnovu Jemena.

Pompeo je pozvao sve strane da podrže napore visokog izaslanika Ujedinjenih naroda Martina Griffithsa.

“Vrijeme je za okončanje neprijateljstava, uključujući i pobunjeničke raketne napade na Kraljevinu Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Araske Emirate”, poručio je Pompeo, prenosi TRT.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u ožujku 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Podijeli objavu