Podijeli objavu

Niz eksplozivnih poštanskih pošiljki poslanih protivnicima američkog predsjednika potresao je zemlju uoči kongresnih izbora. Nakon smrtonosnog napada na pitsburšku sinagogu, sve su glasnija pitanja u kojoj je mjeri retorika Donalda Trumpa potaknula nasilje i kako će se to odraziti na prve velike izbore u njegovu mandatu.

Amerikanci u utorak izlaze na kongresne izbore u ozračju nasilja i žučljivosti za što mnogi okrivljuju predsjednika Donalda Trumpa.

Na izborima 6. studenoga na kocki je republikanska većina u Kongresu, a birači izlaze na birališta u svih 50 saveznih država samo nekoliko dana nakon politički motiviranih nasilnih incidenata koji su stavili na naglasak na duboke podjele u zemlji i potaknuli pitanja o tome kako bi se to moglo odraziti na rezultat izbora.

Posljednje ankete i analize ukazuju na to da će demokrati preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom. Šanse da preuzmu Senat demokratima, međutim, ne idu u prilog.

Zemlju je pred izbore potresao incident s nizom poštanskih pošiljki s eksplozivnim napravama poslanih istaknutim demokratima, Trumpovim kritičarima i CNN-u. A dok zemlja to još nije ‘probavila’, muškarac je otvorio vatru u sinagogi u Pennsylvaniji i ubio 11 vjernika.

Nijedan od sumnjivaca uhićenih u ta dva slučaja nema izravne veze s američkim predsjednikom. No, muškarac optužen za slanje sumnjivih poštanskih pošiljki gorljivi je pristaša predsjednika koji otvoreno izražava mržnju prema Hillary Clinton i drugim istaknutim demokratima i financijskim pokroviteljima stranke. Nijedna eksplozivna naprava nije eksplodirala i nitko nije bio ozlijeđen.

Napad na sinagogu bio je drugačiji i užasnuo je Amerikance koji su doživjeli još jedan pokolj, ovaj put tijekom vjerske službe. Dogodivši se deset dana prije izbora, napad je povećao zabrinutosti zbog razmjera političkih podjela u zemlji.

Osumnjičeni napadač navodno je mrzio Židove i neposredno pred pucnjavu kritizirao je jednu židovsku neprofitnu organizaciju zbog pomaganja migrantima u karavani koja je na putu iz Meksika prema SAD-u. Trump žestoko kritizira tu karavanu na predizbornim skupovima i u svojim tvitovima i u jednom je poručio da bi se migranti trebali vratiti odakle su krenuli.

Ta dva incidenta potaknula su bojazni od novog političkog nasilja i pozive Trumpu da ublaži retoriku i učini više kako bi smanjio političku tjeskobu u zemlji.

On to, međutim, nije učinio. Naprotiv.

“I ja sam na listiću”

Ustvrdio je da se u karavani prema američkoj granici nalaze i “članovi bandi i razbojnici” i objavio politički oglas na svom Twitteru koji prikazuje Meksikanca koji se hvali da je ubio dvojicu američkih policajaca. Oglas završava porukom: “Demokrati su ga pustili u zemlju”.

“To je klasično potpirivanje straha. Metoda koja se već dugo nalazi u priručniku Donalda Trumpa”, kazao je jedan od demokratskih lidera Tom Perez.

Njegovo vrijeđanje i zapaljive izjave krivi su za toksično ozračje i opetovano propušta odlučno odgovoriti na nasilje i rasizam, kažu njegovi kritičari.

Trump (72) ne pokazuje znakove umora dok obilazi zemlju pružajući potporu republikanskim kandidatima. U zadnjih pet dana prije izbora ima deset skupova u osam država.

Odaziv na izbore bit će važan faktor, pa se Trump nada da će pobuditi onaj isti entuzijazam među republikanskim biračima koji ga je doveo u Bijelu kuću.

“Ja nisam na listiću, ali jesam na listiću jer su izbori i izjašnjavanje o meni. Pretvarajte se da jesam na listiću”, rekao je prošli mjesec u Mississippiju.

Ali to republikancima vjerojatno neće pomoći da zadrže većinu u Zastupničkom domu. Čelnica demokratske manjine Nancy Pelosi izjavila je u četvrtak da u stranci “više nisu optimistični da će preuzeti Zastupnički dom, sada su sigurni u to”.

Senat je druga priča, ondje se ne bira cijeli saziv nego samo njegova trećina, raspored je skloniji republikancima i ankete pokazuju da bi čak mogli i malo povećati svoju sadašnju tanku većinu u tom domu, piše Hina.

Po analitičarima, kontrola nad Senatom svest će se na svega nekoliko utrka, u Arizoni, Floridi, Indiani, Missouriju, Montani, Nevadi, New Jerseyju, Sjevernoj Dakoti, Tennesseeju, Teksasu i Zapadnoj Virginiji.

Podijeli objavu