Podijeli objavu

I dok cijena nafte na svjetskom tržištu opada, u BiH raste.

Samo dizel, koji se najviše koristi za prevoz roba, prelazi 2,4 KM. Prevoznici, ali potrošači očekuju poskupljenja. Strani prevoznici poručuju – gorivo u BiH ne točimo, prenosi N1.

Početkom godine, prije primjene Zakona o trošarinama dizel je iznosio oko 2 KM, danas je četrdeset feninga skuplji. Jedan šleper na 100 kilometara potroši blizu 35 litara goriva, 14 KM više nego početkom godine.

“Cijena raste svih energenata, dizela, benzina, naftnog plina, koji se koristi u transportu. Svakako da će poskupiti sve”, smatra Džemal Tinjak, stručnjak za promet.

Pred transportnim kompanijama izazov, kako amortizirati troškove, a da se ne izgube klijenti. Tinjak kaže, cijene usluga prijevoza do sada nisu pratile rast cijena goriva.

“Kada poduzeća za prevoz povećaju svoju cijenu, onda to bude drastičan skok svih cijena, tada se sve poremeti”, kaže on.

Koliko je gorivo u BiH skupo možda najbolje pokazuje činjenica da poduzeća za prevoz koja su u tranzitu kroz BiH se rijetko odlučuju gorivo sipati u našoj zemlji. To se prije svega odnosi na kamione iz Turske. Prema podacima Međunarodne unije cestovnog prijevoza cijena dizela u Turskoj je 6,35 lira, ili 2 KM.

“Naprijed, nazad, Turska-Sarajevo, Sarajevo-Turska. Ovdje ne sipamo dizel. Mnogoiznosi. U Turskoj je sve jeftinije. Samo jedan kruh iznosi 10 centi, a ovdje koliko? Koliko? 50, 60 centi”, kaže vozač kamiona iz Turske.

Cijena kruha u Republici Srpskoj već je porasla, a iz Udruženja za zaštitu potrošaća upozoravaju možemo očekivati nova poskupljenja.

“Poskupljenje goriva je uvijek razlog, bio on opravdan ili ne za poskupljenje svega. To je praksa koja je kod nas očita”, tvrdi Marin Bago iz udruženja Futura.

Sam prevoz od 2016. godine porastao je za 15 posto. Prevoznici su predlagali da država subvencionira troškove gradskog i prigradskog prometa prevoza djece, radnika, umirovljenika.

“Sve su to ketegorije koje su na najnižoj razini po primanjima i objektivno svako povećanje cijene ili bilo kakav poremećaj prije svega njih pogađa”, pojašanjava za N1Safudin Čengić iz Udruženja poslodavaca.

Paradoksalno, rast cijena goriva, ali i drugih namirnica u BiH prati pad cijene barela nafte na svjetskom tržištu.

Podijeli objavu