Podijeli objavu

(Patria) – Političke partije koje osnovu političkog djelovanja vide i sukobima dobile su puno glasova, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić u intervjuu za Avaz, izdanje od subote, odgovarajući na pitanje jesu li građani na posljednjim izborima glasali za rat.

„Možda su to uradili iz straha. Ne znam. Ali, evidentno je da su pojedinačno najviše glasova dobile stranke koje imaju dijametralno suprotne stavove o brojnim velikim pitanjima. Time mi ulazimo u stanje stalnih sukobljavanja.  Smatram da imamo vrlo ozbiljan problem“, rekao je Ivanić, prenosi Patria.

„Naravno, ne mislim da je rat moguć. Ali, stil vođenja te vrste politike polako nas približava ponovo nekontroliranim sukobima. Retorika je takva da dogovora nema ni o čemu. Nema koncept dogovora kao model za rješavanje problema. Na svemu, na svakom pitanju, imate osnova za dugotrajne sukobe. Kompromis se razumije kao slabost, što je veoma pogrešno“, rekao je Ivanić, ističući kako je jasno da je nemoguć dogovor o bilo kakvoj prekompoziciji države Bosne i Hercegovine, te da je iz tog razloga bolje se baviti privlačenjem investicija i stvaranjem drugačijeg ambijenta u zemlji.

Ivanić je u intervjuu Avazu poručio da ga tješi to što je narod u BiH umoran te da običan svijet ne želi nikakve sukobe, ali da se mora raditi na tome da se stanje u zemlji popravi.

Govoreći o odnosu bh. entiteta Republika Srpska i Rusije Ivanić je citirao Dragana Čavića koji je rekao „bratski sa Srbijom i Rusijom, prijateljski sa svima drugima“.

„Rusija nema nekakvih velikih ulaganja ovdje. Rafinerija je tu gdje jeste. Najviše investicija nama dolazi iz Austrije, Italije i Srbije“, rekao je Ivanić.

K.A.

Podijeli objavu