Podijeli objavu

Jedan Australac osuđen je na 10 godina zatvora zbog poticanja samoubojstva svoje supruge, u slučaju za kojeg se vjeruje da je postavio globalni presedan.

Graham Morant, 68, prošlog je mjeseca osuđen zbog savjetovanja i pomaganja svojoj ženi Jennifer Morant da oduzme svoj život u 2014, piše BBC.

“Bio je motiviran željom da pristupi životnim osiguranjima gospođe Morant”, rekao je sudac na suđenju njenom suprugu.

Kao jedini korisnik, Morant je trebao primiti 1,4 milijuna dolara.

“Savjetovao si svoju ženu da se ubije, jer si htio uzeti 1,4 milijuna dolara”, rekao je Justice Petar Davis na Vrhovnom sudu u Queenslandu u petak.

Gospođa Morant je patila od kronične boli, depresije i anksioznosti, ali nije bila terminalno bolesna.

Morant se izjasnio da nije kriv za optužbe, ali porota je utvrdila da gospođa Morant ne bi izvršila samoubojstvo bez da je bila “savjetovana” na isto.

56-godišnja žena pronađena je mrtva pored generatora benzina u svom automobilu 30. studenoga 2014. U blizini, pronađen je natpis: “Molim te, nemoj me oživjeti.”

Njezin ju je suprug prethodno odvezao da kupi generator.

Morant, pobožan kršćanin, rekao je svojoj ženi kako planira koristiti novac osiguranja za izgradnju vjerske zajednice, prema tužiteljima.

U petak, Justice Davis je rekao Morant nije pokazao nikakvo žaljenje zbog svojih prijestupa.

“Iskoristili ste njezinu ranjivost kao bolesne i depresivne žene”, rekao je.

Morant je primio maksimalnu kaznu od 10 godina zbog optužbi za samoubojstvo i šestogodišnju kaznu zbog optužbi za pomoć samoubojstvu. Kazne će se istodobno služiti.

Imat će pravo na uvjetnu molbu u listopadu 2023.

Podijeli objavu