Podijeli objavu

Indonezijski ronioci uočili su motor i stajni trap zrakoplova Lion Aira koji se srušio u more sa 189 ukrcanih putnika, izvijestile su jučer vlasti.

Video koji je snimio jedan od ronilaca emitiran je na lokalnoj televiziji i prikazuje ono što je ostalo od zlosretnih motora Boeinga 737 MAX 8.

“To je dio motora”, rekao je glasnogovornik mornarice Agung Nugroho.

Šef potrage Muhammad Syaugi rekao je da su veći dijelovi zrakoplova, uključujući stajni trap, također uočeni prekjučer tijekom operacije izvlačenja dijela zrakoplovne crne kutije, ali su bili preteški za izvlačenje na površinu.

“Spustili smo ROV (vozilo na daljinsko upravljanje) u more i vidjeli mnogo krhotina i nekoliko trupla. Uočili smo još dva kotača i jednu stranu trupa zrakoplova”, dodao je Syaugi, prenosi Hina.

Boeing 737 MAX 8 srušio se u more u ponedjeljak 13 minuta nakon polijetanja s aerodroma Soekarno-Hatta u Jakarti, pri čemu su poginuli svi putnici, njih 181 i osam članova posade.

Mornarički ronioci jučer su pronašli jednu crnu kutiju, za koju istražitelji kažu da je vjerojatno ona koja bilježi parametre leta (FDR). Istražiteljski timovi još su u potrazi za crnom kutijom koja bilježi zvukove u pilotskoj kabini (CVR).

CVR snima razgovor u pilotskoj kabini, dok FDR bilježi podatke o brzini leta, visini tlaka i vertikalnom ubrzanju. Podaci iz crnih kutija mogli bi rasvijetliti uzrok nesreće.

Lion Air je potvrdio izvještaje prema kojima je zrakoplov prijavio “nepouzdana” očitanja tlaka i brzine, noć prije nego što se srušio.

Zrakoplovna kompanija tvrdi da su se problemi riješili prije polijetanja u ponedjeljak. Zrakoplovna nesreća koja se dogodila u ponedjeljak druga je po veličini smrtonosna nesreća u koju je umiješan zrakoplov Lion Aira u 14 godina, prenosi Dnevni-list.ba. Zrakoplov McDonnell Douglas MD-82 je 2004. preletio zračnu pistu u gradu Solo na Javi i srušio se na groblje, pri čemu je poginulo 25 ljudi.

 

Podijeli objavu