Podijeli objavu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron domaćin je njemačkom predsjedniku Frank-Walteru Steinmeieru u Strasbourgu u nedjelju na obilježavanju svršetka Prvoga svjetskog rata prije stotinu godina.

Dvojica predsjednika nazočit će zajedno koncertu u strasbourškoj katedrali  na kojemu će se izvesti djela njemačkoga kompozitora Ludwiga van Beethovena i francuskog kompozitora Claudea Debussyja, a također će proslaviti i vraćanje susjedne pokrajine Alsace-Lorraine Francuskoj.

Alsace-Lorraine postala je dio Njemačke nakon Francusko-pruskog rata 1871. Njezin povratak Francuskoj 1918. smatra se obnovom nacionalnog ponosa.

Prvi svjetski rat vodio se u velikoj mjeri na francuskom tlu s iskopanim rovovima duž Zapadnog bojišta na istoku i sjeveroistoku zemlje. Mnogi su izgubili živote u pokrajini Alsace-Lorraine.

Prije gotovo točno godinu dana Macron i Steinmeier podsjetili su, u planinskom području Vogezima blizu alzaškoga grada Colmara, na masovna ubojstva u Velikom ratu od 1914. do 1918. prilikom otvorenja prvoga francusko-njemačkoga muzeja posvećenog milijunima vojnika koji su izgubili živote.

Rat je ostavio otvorenom i osjetljivu temu: osim njemačke agresije i žrtava, postoji i pitanje 60.000 njemačkih stanovnika koji su napustili regiju nakon rata, neki svojom voljom, no mnogi od njih i protjerani.

“To je bilo stvarno krvoproliće”, rekao je povjesničar Franck Burckel iz strazburškog gradskog arhiva za Dpa.

Regiju je ponovno okupirala nacistička Njemačka 1940.,  a postala je simbol pomirenja između dviju država, bliskih saveznica u Europskoj uniji.

Podijeli objavu