Podijeli objavu

Većina male djece se, tijekom igre, prema svojim igračkama odnosi kao da su žive. Razgovaraju s njima, njeguju ih i grle ih dok spavaju.

Međutim, oko 37% djece “ode korak dalje“ i kreira nevidljivog prijatelja s najnevjerojatnijim osobinama kakvih se ne bi posramio niti lik iz holivudskog filma.

Nevidljivi prijatelji mogu biti ljudi, životinje ili čarobna stvorenja. Mogu se pojaviti sami ili u skupinama. Dječaci najčešće izmišljaju muške nevidljive prijatelje, a djevojčice imaju i muške i ženske.

Djeca s nevidljivim prijateljima s lakoćom opisuju kako ti prijatelji izgledaju, kako se ponašaju, što govore ili kako se osjećaju.

Ponekad završetak razdoblja djetinjstva ne znači nužno i nestanak nevidljivog prijatelja. Jedno istraživanje pokazalo je da kreativne i socijalno zrele osobe često stvaraju imaginarne prijatelje te da oni nisu zamjena stvarnim prijateljima.

Zašto djeca imaju nevidljive prijatelje?

Nevidljivog prijatelja najčešće će imati najstarija djeca, djeca koja nemaju brata ili sestru i djeca koja nemaju naviku gledanja televizije.

Čini se logičnim da su djeca koja imaju nevidljive prijatelje usamljena i društveno “neprilagođena“, međutim istraživanja nisu potvrdila te pretpostavke.

Štoviše, pokazalo se da su djeca koja imaju imaginare prijatelje manje sramežljiva, češće nasmijana i bolja u prepoznanju tuđih namjera i osjećaja.

Nevidljvi prijatelj ne znači nužno da dijete ima problem. Međutim, izmišljeni prijatelj zaista može biti svojevrsna komfort zona kada dijete ima teškoće.

Mnoga istraživanja su pokazala da djeca stvaraju nevidljive prijatelje kako bi se lakše nosila s traumatičnim iskustvima. Također, mogu pomoći djeci da se nose sa strahovima, istražuju ideje ili steknu  samopuzdanje kroz učenje ili zbrinjavanje zamišljenog prijatelja.

Kako reagirati kada dijete ima nevidljivog prijatelja?

Ako vaše dijete ima nevidljivog prijatelja – opustite se i uključite u igru.

Postavljajte pitanja kako biste saznali što više o djetetovom prijatelju. Na taj način možete saznati nešto o djetetovim trenutačnim interesima, željama, strahovima ili brigama, piše Direktno.hr. Možete čak i zapisati i spremiti maštovite odgovore svojeg djeteta.

Ponekad se događa da djeca “iskorištavaju“ nevidljivog prijatelja za opravdanje nedoličnog ponašanja i sl. U tom slučaju djetetu objasnite zašto se neki postupak neprihvatljiv – bez negiranja postojanja nevidljivog prijatelja: Npr. umjesto da djetetu kažete: “Ti si prolio sok, a ne nekakav nepostojeći nevidljivi prijatelj“ , recite: “Nije mi bitno jesi li sok prolio ti ili nevidljivi prijatelj, ovaj nered moraš počistiti, a neka ti nevidljivi prijatelj pomogne u tome“.

Podijeli objavu