Podijeli objavu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju da je “stvarno zabrinuta zbog Bosne i Hercegovine” te da odbija bilo kakve optužbe o miješanju u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine zbog traženja izmjena Izbornog zakona ove zemlje.

“Moram reći da sam stvarno zabrinuta zbog Bosne i Hercegovine. To je nama susjedna država, s kojom dijelimo 1.001 kilometar granice, čija stabilnost utječe i na stabilnost Hrvatske”, kazala je Grabar- Kitarović, naglasivši kako joj nije namjera miješati se u unutarnji ustroj Bosne i Hercegovine te da je to stvar odnosa između izabranih predstavnika naroda, prenosi Fena.

“Međutim, prava naroda, građanska prava, jamstvo mira, sve obveze koje je Hrvatska preuzela, nisu samo unutarnje pitanje Bosne i Hercegovine, to su i naše i obveze međunarodne zajednice. To su i obveze koje moraju ispunjavati države članice Europske unije, a kao što znamo, Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU, dakle, morat će se suočiti s činjenicom da će biti predmet svih postupaka provjeravanja ispunjavanja mjerila kakve smo i sami prošli. (…) Iskreno rečeno, Bosna i Hercegovina, neka se nitko ne uvrijedi, nije skroz politički emancipirana, sve dok gospodin Valentin Inzko, kao visoki predstavnik međunarodne zajednice, donosi odluke u Sarajevu”, kazala je hrvatska predsjednica.

Upitana što Hrvatska može učiniti za Hrvate u Bosni i Hercegovini, a da to ne bude protumačeno kao miješanje u unutarnje stvari, naglasila je kako prije, svega želi da se spuste tenzije.

“[Izborna] Kampanja je bila ružna, no idemo to ostaviti iza sebe. Hrvatska je spremna na suradnju, ali za suradnju je potrebna i druga strana. Apsolutno odbijam bilo kakve optužbe o miješanju u unutarnje stvari zbog traženja izmjena Izbornog zakona, jer upravo je sam Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da je Izborni zakon neustavan. Prema tome, sve što tražimo jest da se taj zakon uskladi s Ustavom. Kako će to učiniti, njihova je stvar, u to se ne namjeravam miješati, kao ni u bilo kakvo sastavljanje Vlade i drugih tijela”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Dodala je kako Hrvatska nije jedina koja traži promjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, stoga će, zajedno s drugim državama koje inzistiraju na promjeni ovog zakona, od članica EU-a do SAD-a, inzistirati na uspostavi funkcionalnih i legitimnih vlasti, na dobrobit sviju u Bosni i Hercegovini.

“Unutar [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine jako je važno vratiti povjerenje i suradnju između Hrvata i Bošnjaka, jer ljudi moraju živjeti jedni s drugima. Hrvatska će čvrsto stajati uz Hrvate u Bosni i Hercegovini, a naravno da želimo dobro i ostalim narodima i svim građanima Bosne i Hercegovine. Dokazali smo to i dosad nebrojeno puta u odnosu prema Bosni i Hercegovini, unatoč brojnim skepticima, da se Hrvatska bespogovorno zalaže za europski i euroatlantski put naše susjedne države. Naravno da to u konačnici mora biti volja građana Bosne i Hercegovine, no pomoći ćemo na tom putu koliko god možemo. Idemo i u rješavanje otvorenih pitanja. Valja naglasiti da prijetnje tužbama susjednim državama neće riješiti strukturne probleme u Bosni i Hercegovini, niti će građanima život učiniti boljim”, zaključila je hrvatska predsjednica u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Podijeli objavu