Podijeli objavu

Francuske sigurnosne službe u utorak su uhitile šest pojedinaca zbog sumnje da su imali “neprecizan i labav” plan da “nasilno djeluju” protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, piše Daily Mail.

Francuska televizijska postaja BFM TV izvijestila je, kako prenosi Jutarnji, da su sva šestorica uhićenih pripadnici krajnje desnice, međutim to još nije službeno potvrđeno.

Pojedinci su uhićeni na tri različite lokacije – Iseru (jugoistočno od Lyona), Moselleu (kod granice s Njemačkom i Luksemburgom) te Ille-et-Vilaineu (sjeveroistočno od Rennesa). U ovom trenutku nije poznato kako su pojedinci povezani i kako su komunicirali.

Velika akcija u Francuskoj: Uhićeno šest osoba, planirali su napad na predsjednika Macrona 1

Uhićenja dolaze nakon što je Macron dao intervju za Le Courrier Picard, novine koje pokrivaju sjevernu Francusku, u kojemu je upozorio na sve veće prijetnje krajnje desnog nacionalizma.

Na pitanje novinara je li pretjerao usporedivši današnje desno orijentirane nacionaliste s njemačkim nacistima i talijanskim fašistima, Macron je rekao da su “vremena drugačija”, ali je zatim upitao: “Tko je pobijedio na zadnjim europskim izborima u Francuskoj? Nacionalna fronta, na koju su se, kako se čini, svi već priviknuli. Tko je bio drugi na posljednjim regionalnim izborima u sjevernoj Francuskoj? Nacionalna fronta. Tko je ušao u drugi krug predsjedničkih izbora? Nacionalna fronta”.

Nacionalnu frontu u Nacionalno okupljanje je preimenovala Marine Le Pen koja je izgubila protiv Macrona na predsjedničkim izborima 2017.

Po zadnjim anketama, njezina stranka je pretekla Macronovu stranku uoči izbora za Europski parlament u svibnju.

Macron je upozorio da ako netko tvrdi da današnja krajnja desnica predstavlja manju prijetnju nego u prošlosti, onda je suočen s rizikom da je prešutno prihvati. “Visokoobrazovane i dobro informirane osobe kažu da možemo izaći na kraj s nacionalistima. Ja tvrdim da ni najimućniji ni najobrazovaniji ljudi nisu mogli spriječiti uspon Hitlera i Mussolinija u njihovim zemljama”, rekao je Macron.

“Želim skrenuti pozornost na ova pitanja: Povećavaju li se nacionalistički osjećaji? Da. Povećava li se u europskim zemljama broj onih koji potiču konflikte i obračune? Povećava.”

Podijeli objavu