Podijeli objavu

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se danas širom svijeta. Ovo je dan podsjećanja na žrtve fašizma i antisemitizma. Na današnji dan 1938. godine počeo je veliki pogrom širom Njemačke, poznat kao “Kristalna noć”, koji je bio usmjeren protiv Židova i koji je bio prva naznaka ono što danas nazivamo holokaust.

Nacistička Njemačka je 9. studenog 1938. godine počela pogrom židovskog naroda. Opljačkani su židovski domovi, ali i trgovine, gradovi i sela, dok su jurišnici paravojnih formacije i građani uništili maljevima zgrade ostavivši iza sebe ulice prekrivene komadićima slomljenih prozora. Zbog toga se ovaj događaj zove “Kristallnacht” ili Kristalna noć.

Iako broj mrtvih u Kristalnoj noći nikad nije utvrđen, službeni podaci govore o ubojstvu 91 Židova, a 30.000 židovskih muškaraca – četvrtina svih židovskih muškaraca u Njemačkoj, odvedena je u koncentracijske logore gdje su bili mučeni mjesecima, a više od 1.000 ih je pritom umrlo.

Kada se tome doda i broj nastradalih u koncentracijskim logorima, dolazi se do broja od oko 2.000 do 2.500 direktnih i indirektnih žrtava Kristalne noći. Prirodu zločina oslikava i činjenica da su čak i neki Nijemci koji nisu bili Židovi, ubijeni samo zato što je netko smatrao da “izgledaju kao Židovi”.

Opljačkano je 1.668 sinagoga, a 267 je zapaljeno. Samo u Beču je uništeno 95 sinagoga.

Kristalna noć bila okidač za kasnije stradanje milijuna Židova

Kristalnonoćni pogrom smatra se simboličnim početkom sistematskog iskorenjivanja židovskog naroda koji je počeo diskriminacijom i isključivanjem njemačkih Židova još 1933. godine i naposljetku doveo do ubojstva milijuna Židova i tzv. “neprijatelja njemačke države”: homoseksualaca, kriminalaca i “asocijalnih” ljudi, članova raznih religijskih zajednica, ljudi s mentalnim tegobama, političkih “prijestupnika” poput komunista i socijalista, španjolskih republikanskih izbjeglica i manjina poput Roma i Sinta i ostalih.

15.000 Židova poljskog porijekla na današnji dan protjerano je iz Njemačke i iskrcano na poljskoj granici. Desničarska antisemitska poljska vlada, koja je govorila o vlastitom “židovskom pitanju”, odbila ih je primiti, pa je njih oko 5.000 ostalo na ničijoj zemlji.

Neposredni povod za Kristalnu noć bio je Heršel Grinspan, njemački Židov koji je pobjegao u Francusku. On je primio pismo od svoje obitelji u kome su opisane užasne stvari koje su iskusili tijekom deportacije, prenosi BHRT. Grinspan je u znak osvete izvršio atentat na tajnika njemačke ambasade u Parizu Ernsta fon Rata. Ubojstvo fon Rata je služilo kao izgovor da se lansira divljanje protiv židovskog stanovništva širom Njemačke.

 

Podijeli objavu

Odgovori