Podijeli objavu

U svjetlu različitih medijskih navoda u pokušaju interpretacije stava Europske unije o nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini i ulozi Centralne izborne komisije, Delegacija EU i Ured posebnog predstavnika EU ističu da Europska unija podržava Preliminarne nalaze i zaključke ODIHR-a o nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini 8. listopada.

– Također su ih podržali izborni promatrači ispred Europskog parlamenta, Parlamentarnih skupština OSCE-a, Vijeća Europe i NATO-a. Do kraja ove godine, očekuje se da će ODIHR objaviti preporuke za poboljšanje izbornog sustava u Bosni i Hercegovini i EU je spremna  podržati hitnu primjenu tih preporuka. Bosna i Hercegovina nema vremena na gubljenje kada je riječ o rješavanju nedostataka izbornog sustava. Europska komisija će prilikom pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU uzeti u obzir i provođenje izbora u skladu s demokratskim standardima, prenosi NAP.

Neovisnost Centralne izborne komisije je neophodan preduvjet za funkcionalan izborni sustav. Trenutni pritisci na Centralnu izbornu komisiju koje vrše političke stranke i drugi akteri su potpuno neprihvatljivi. Istovremeno, Centralna izborna komisija dužna je postupati u zakonskim okvirima koji uređuju njezino djelovanje – priopćeno je iz Delegacije EU.

Podijeli objavu