Podijeli objavu

Snažni požar poharao je u četvrtak grad Paradise od 26.000 stanovnika u sjevernoj Kaliforniji proždirući stambene četvrti, bolnice, škole a vlasti još nisu sigurne koliko je osoba stradalo dok pokušavaju ovladati vatrenom stihijom koju snažni vjetar brzo širi stvarajući plamenove visoke 15-ak metara.

Požar je stanovnike grada 240 kilometara sjeverno od Sacramenta natjerao u kaotični masovni bijeg.

Uz opise plamtećih zgrada svjedoci prenose i da su na ulicama napušteni automobili koji gore.

“Grad je poharan, sve je uništeno”, kazao je glasnogovornik kalifornijskog ureda za zaštitu od požara Scott Maclean, koji je boravio u Paradiseu. “Malo što je još ostalo”.

Grad Chico s 93.000 stanovnika sljedeći je na putu požara tjeranog vjetrom koji puše brzinom od gotovo 60 kilometara na sat kroz područja pogođena sušom, kazao je vatrogasni zapovjednik okruga Butte Darren Read.

“Primili smo informacije o stradalima. Ta izvješća još nisu potvrđena”, kazao je šerif okruga Butte Kory Honea na konferenciji za novinare.

“Čitav je grad gorio”, kazao je Bob Van Camp, stanovnik Paradisea koji je pobjegao na motoru. “Morali smo voziti kroz vatru da bismo pobjegli”.

Požar je izbio u četvrtak ujutro i do večernjih sati spalio je oko 8000 hektara površina a vatrogasci ga ne mogu staviti pod kontrolu zbog jakih vjetrova.

Spasioci su buldožerima raščišćavali su ceste kako bi iz goruće bolnice spasili pacijente. Bolnica je u međuvremenu potpuno izgorjela, piše Federalna.ba.

Guverner Kalifornije proglasio je izvanredno stanje na tom području.

Podijeli objavu