Podijeli objavu

U konzervama i pitama koje su isporučivane pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nalazila se i svinjetina, iako je na deklaracijama pisalo kako se radi o proizvodima s junetinom, što je izazvalo oštra reagiranja i zahtjeve za provođenje istrage o ovome slučaju.

Naime, za bošnjačke pripadnike Oružanih snaga pripravljaju se posebni obroci s obzirom na to da je po vjerskim običajima isključeno konzumiranje svinjetine. Očito je došlo do velikog propusta u organiziranju njihove prehrane što je sada predmet istrage, a što su potvrdili i u samom Ministarstvu obrane BiH, piše Večernji list.

Kako se, pak, neslužbeno doznaje, laboratorijskim istraživanjem je početkom studenog utvrđeno da se u mesnim konzervama nalazi “svinjski protein”, nakon čega je naloženo provođenje istrage, koja je odmah pokazala u čemu je problem. Naime, dvije kompanije, s kojima su potpisani ugovori o isporuci konzervi, lažirale su podatke o sastavu na deklaraciji mesnih konzervi i pitama. 
”Po svemu sudeći, u pitanju je jedna kompanija iz Srbije koja je isporučila konzerve sa svinjskim sastojcima”, potvrdio je za visoki dužnosnik u Oružanim snagama BiH.

Objasnio je kako je odmah nakon toga zaustavljena isporuka spornih konzervi i pita bošnjačkim pripadnicima Oružanih snaga BiH. Kako je prije dva dana službeno priopćeno iz Ministarstva obrane, koje, pak, jučer nije željelo uopće dodatno objašnjavati, provedena je interna istraga u “cilju utvrđivanja činjenica o navodnim nepravilnostima u oblasti nabave, pripreme i distribucije prehrambenih artikala tijekom ove godine”.

Zahtjev za provođenje detaljne istrage i preispitivanje svih procedura za nabavu hrane za pripadnike Oružanih snaga BiH zatražio je i bošnjački član bh. Predsjedništva Šefik Džaferović.

Podijeli objavu