Podijeli objavu

Predstavnici šest političkih stranaka (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda i NBL) koje čine skupštinsku većinu u Županiji Sarajevo danas su potpisali dokument o zajedničkom djelovanju u mandatnom periodu 2018.-2022.godina.

Predstavljen je i  mandatar za sastav nove Vlade Županije Sarajevo Edin Forto iz Naše stranke.

– U prosincu ćemo završiti proces formiranja nove Vlade budući da je on pri kraju – poručio je Forto.

U cilju rješavanja problema oko zagađivanja zraka istaknuo je da se u narednim danima mogu dogovoriti hitne mjere navodeći da „ukoliko se želi otkriti uzrok to ne može biti preko noći jer to zahtijeva rad u cijelom mandatu“.

Nakon potpisivanja dokumenta politički direktor SDP-a BiH Damir Mašić kazao je da je bilo zadovoljstvo raditi sa svim predstavnicima stranaka skupštinske većine i da to „nije priča koja će trajati samo do izbora vlade nego i više od jednog mandata“.

– Ovo je jedan veoma pošten dogovor i mislim da će od njega najviše koristi imati građani Županije Sarajevo – dodao je Mašić.

Član Predsjedništva Demokratske fonte Milan Dunović izrazio je nadu da će potpisnice ispuniti sebi same zadane rokove za ispunjenje prioritetnih, ali i dugih ciljeva sadržanih u usaglašenom dokumentu.

– Ovaj dokument je potvrda da je istina ono što smo govorili u proteklih mjesec i po dana – da se u rekordnom kratkom vremenu može dogovoriti šest stranaka kada se ti principi i mjere postave ispred stranačkih interesa – rekao je predsjednik Naroda i Pravde i predsjedavajući Skupštine ŽS Elmedin Konaković.

Potpisnicima dokumenta predsjednik Nezavisne bh. liste Ibrahim Hadžibajrić poželio je uspješan rad u naredne četiri godine.

– Sada idemo u daljnju proceduru kada je u pitanju mandatar i imenovanje nove Vlade. Želimo da se ti procesi ubrzaju a mislimo da će to biti u narednih petnaestak dana – kazao je Mirvad Kurić u ime SBB-a BiH.

Potpisnici su istaknuli da su spremni za stvaranje ambijenta za unaprjeđenje sigurnosne situacije i borbu protiv korupcije, kao i da provode mjere u cilju podizanja kvaliteta životne sredine, smanjenja onečišćenja zraka i sprečavanja drugih ekoloških rizika, piše Fena.

Također, jednu od aktivnosti koju će nastojati provesti je i preispitivanje efikasnosti svih nadzornih i upravnih odbora pod nazočnosti Županije Sarajevo.

Podijeli objavu