Podijeli objavu

Konvoj od gotovo 90 kamiona provezao se u ponedjeljak preko jugoistočne Engleske do Dovera, glavne britanske luke prema kontinentalnoj Europi, u sklopu vladine vježbe za potencijalni kaotični Brexit koju su kritičari proglasili farsom.

Britanska premijerka Theresa May pokušava uvjeriti britanski parlament da ovaj mjesec usvoji sporazum o Brexitu koji je dogovorila s EU-om, no očekuje se da će ga parlamentarci odbaciti.

Tada bi moglo doći do nereguliranog Brexita bez sporazuma.Vlada upozorava da bi to izazvalo velike gospodarske probleme i ta vježba dio je priprema kako bi se osigurao nastavak trgovine preko Dovera.

Ministarstvo prometa objavilo je da testira zračnu luku u Manstonu kao parkiralište za kamione te prometno zagušenje na cestama u Kentu u slučaju zastoja na granici.

Krenuvši iz Manstona, 87 kamiona prešlo je 32 kilometara od Dovera i natrag. Tada su ponovno vozili do Dovera. To je vladu stajalo gotovo 50.000 funti.

Neki zastupnici kritizirali su tu “vojnu vježbu” kao gubitak vremena i novca i ocijenili na Twitteru da je riječ o “lažnoj prometnoj gužvi …. kako bi se pokazalo EU-u da smo spremni za Brexit bez sporazuma”.

Britansko udruženje cestovnih prijevoznika ocijenilo je da je vježba premala, prekasno provedena i da bi je trebalo ponoviti kako bi se na pravilan način testiralo upravljanje tisućama kamiona.

Do luka na Kanalu, naime, svaki dan vozi više od 10.000 kamiona, a u slučaju Brexita bez sporazuma na zračnoj luci u Manstonu bi ostalo blokirano 4000 kamiona, upozorava udruženje.

Dover je najvažnija britanska luka prema Europi od Rimljana i obrađuje 17 posto britanske trgovine robom, javlja Hina.

“Ovo je farsa koju plaćaju porezni obveznici”, ocijenila je zastupnica liberalnih demokrata Layla Moran, koja se zauzima za drugi referendum o članstvu u EU-u.

Britanski parlament trebao bi glasati o sporazumu o Brexitu oko 15. siječnja.

Podijeli objavu