Podijeli objavu

Povodom odluke CIK-a o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH Dragan Čović, predsjednik HNS-a, najavio je apelaciju Ustavnom sudu BiH. No, kako kaže, neće moći pokrenuti apelaciju u Kantonu Sarajevo jer: „Trenutno u KS nema nijednog Hrvata.“

Draganu Čoviću je odgovorio zastupnik Naše stranke u Kantonu Sarajevo Damir Marjanović rekavši da i u Kantonu i u Skupštini Kantona na našu sreću, a izgleda na Vašu veliku žalost, ima Hrvata.

– Istina, u Skupštini Kantona nema HDZ-ovih zastupnika, a bilo bi, u najmanju ruku, čudno da ih ima jer je upravo HDZ sa svojim partnerima već desetljećima dobrano radio na tome da se stvori privid kako Hrvata nema nigdje osim u onim dijelovima BiH kojima ova stranka “vlada” U krajnjem slučaju ovakve izjave o legitimnim i nelegitimnim Hrvatima jasno stavljaju do znanja svima da HDZ i nije zainteresiran za Hrvate izvan teritorija koje podrazumijeva da su pod njegovom jurisdikcijom – napisao je Marjanović.

Marjanović dalje kaže da je nedavno jedan medijski izvor blizak „legitimnom HDZ političkom programu“ opisao kolegicu Danijelu Kristić (inače zastupnicu u Skupštini Kantona Sarajevo) i mene kao „halal Hrvate“.

– Stoga ću rado podsjetiti i taj medijski izvor, i bivšeg člana Predsjedništva, ali i sve ostale na činjenicu da je, sad već davne 2013. godine, u Sarajevu bilo 13.607 Hrvata. Mogu samo zamisliti koliko ih je u Sarajevu bio ne tako davne 2018. Međutim, te 2018 jedan čovjek koji je sasvim slučajno i Hrvat, je dobio podršku 13.134 stanovnica i stanovnika Kantona Sarajevo. Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih – naravno – dodao je zastupnik Naše stranke u KS.

Damir Marjanović u ovom saopćenju kaže da je siguran da je više Hrvata iz Kantona Sarajevo glasalo za tog čovjeka, nego je nositelj liste HDZ-a dobio hrvatskih glasova recimo u Kantonu 10.

– Stoga ovaj „halal Hrvat“, a Bosanac prije svega, će Vam „halaliti“ ove male pakosti, ali teško da će vama samoprozvanim ‘legitimnim’ halaliti Posavinu i Republiku Srpsku koju vaša politika i politika vaših najbližih saveznika ostavi bez Hrvata, ili pak rodno selo moga oca na Baniji koje spališe oni čiju politiku štuju i baštine vaši dugogodišnji politički saveznici.

Stoga, ako se i desi da u Dom naroda uđem, siguran sam da ću, kako Vi kažete, itekako zastupati interese hrvatskoga naroda u BiH, i to onoga velikoga dijela kojeg ste Vi ‘halalili’. No, kako i sami znate reći: „vidjet ćemo insha’Allah“.

– Na kraju, ovakvo etiketiranje sarajevskih Hrvata kao nedovoljno dobrih i nelegitimnih (vjerovatno na osnovu nedostatka HDZ članske iskaznice) od strane jednoga doktora znanosti, to mogu reći i kao znanstvenik i čovjek, je u najmanju ruku neetično, da ne upotrijebim neku težu riječ –  navodi se u odgovoru Damira Marjanovića.

(Interview.ba)

Podijeli objavu