Podijeli objavu

Više od dvije godine tajanstven i potencijalno štetan zvuk, snimljen u američkom veleposlanstvu u Havani zbunjuje vlasti.

Nakon duljeg slušanja prodornoga, probadajućeg zvuka, desetak američkih diplomata se razboljelo, žaleći se na niz simptoma od glavobolje, uhobolje, vrtoglavice, mučnine do gubitka sluha.

Događaj je nazvan ‘zvučnim napadom’, a sumnjalo se na neku vrstu ultrazvučnog oružja koje odašilje zvučne mikrovalove. Mnoštvo diplomata zbog toga je povučeno iz američkog veleposlanstva i vraćeno kući.

Jedan od tih ‘napadačkih’ zvučnih zapisa, koje su diplomati opisivali kao “zujanje”, “brušenje metala” i “prodorno pištanje” objavila je američka novinska agencija AP.

Ali čini se kako bi se na kraju američki političari i diplomati mogli zacrvenjeti od stida.

Dvojica znanstvenika, naime, tvrde da čudan zvuk zabilježen na snimci nije ništa drugo doli zrikanje zrikavaca.

Biolozi Alexander Stubbs s američkog sveučilišta Berkeleyja i Fernando Montealegre s engleskog sveučilišta u Lincolnu tvrde da se na snimci čuje lokalna vrsta zrikavaca u sezoni parenja.

Kada je bizarna snimka iz veleposlanstva uspoređena sa snimkom cvrčaka u prirodi, ispostavilo se da se dva zvuka poklapaju “do u detalja”, istog su ritma i frekvencije.

Jedine razlike mogu se lako objasniti: diplomati su snimali iz zgrade, a biolozi u prirodi.

Znanstvenici ne tvrde da se s diplomatima nije nešto drugo dogodilo, ili da je sve bilo psihosomatski, ali su sigurni da prezentirani zvuk nema ništa s tim.

“Ono što je AP objavio su definitivno zrikavci, znamo čak i koja je podvrsta u pitanju”, kazao je Stubbs.

Čak i ako zrikavci nekima znaju ići na živce, u stvarnosti nemaju nikakvu ‘snagu’ naštetiti ljudima, piše Hina.

Rezultati studije predstavljeni su na godišnjem skupu američkog Društva integrative i komparativne biologije.

Podijeli objavu