Podijeli objavu

Američki predsjednik Donald Trump poručit će u obraćanju Amerikancima u utorak da “kriza” na američkoj granici s Meksikom zahtijeva izgradnju zida, ne bi li osigurao potporu demokrata i javnosti za svoje predizborno obećanje zbog kojeg je savezna vlada blokirana već 18 dana.

Trumpov govor iz Ovalnog ureda, predviđen u 21 sat po mjesnom vremenu (3 sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu), bit će njegov najnoviji pokušaj da uvjeri demokrate da prihvate njegov plan izgradnje čelične prepreke na američkoj južnoj granici kojim želi zaustaviti pritjecanje droge i ilegalnih migranata.

Sve veće američke televizijske kuće prenosit će govor, pa će demokrati, koji tvrde da će zid biti skup, neučinkovit i nemoralan, morati tražiti jednaku minutažu. CNN je kazao da će im omogućiti da odgovore Trumpu, a druge mreže još se nisu izjasnile.

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u televizijskim intervjuima u utorak ujutro da će Trump u govoru objasniti Amerikancima da na južnoj granici postoji “humanitarna i sigurnosna kriza”.

Naglasak na krizu dolazi u trenutku kada Trump razmišlja o tome da proglasi izvanredno stanje u zemlji kako bi zaobišao Kongres i izgradio zid bez njegova odobrenja.

Pence nije kazao je li Trump već odlučio da će to učiniti niti je li Bijela kuća razmotrila sve pravne implikacije takve odluke, koja bi vjerojatno odmah završila na sudu.

“Vjerujemo da to možemo riješiti kroz zakonodavni proces”, rekao je za CBS.

Demokrati su odbacili Trumpov zahtjev da odobre 5,7 milijarda dolara za izgradnju zida. Zbog toga su propali pregovori o financiranju vlade pa je nekoliko vladinih agencija moralo prekinuti s radom, a 800.000 javnih službenika na prisilnom je kolektivnom odmoru ili rade bez plaće, navodi Hina. Trump je rekao da bi blokada vlade mogla potrajati mjesecima ili čak godinama.

Trump će u četvrtak posjetiti granicu s Meksikom.

Podijeli objavu