Podijeli objavu

Sve jače padaline snijega u Austriji i Njemačkoj prijete stanovništvu, a vlasti se boje i lavina zbog čega je proglašen najviši stupanj opasnosti

U mnogim dijelovima austrijske savezne pokrajine Štajerske od utorka poslijepodne na snazi je najviši stupanj opasnosti od lavina zbog novog snijega koji se očekuje u toku večeri, priopćio je Stožer za obranu od lavina u Štajerskoj u utorak poslijepodne. Prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova, među stradalima nema Hrvata, a velik broj hrvatskih skijaša ni ne može otići sa skijališta jer im nije dozvoljeno kretati se Alpama.

 

Više od sata, čovjek je u smrtnoj opasnosti

“Onaj tko odsada više ne poštuje službene naputke više ne djeluje samo neodgovorno nego dovodi vlastiti i tuđe živote u opasnost“, rekao je vicepremijer Štajerske Michael Schickhofer.

Naime, u Njemačkoj i Austriji raste broj stradalih i nestalih u lavinama i snježnim nanosima izazvanim velikom mećavom. Do sada je snježno nevrijeme i njegove posljedice odnijele već najmanje deset života.

“U većini slučajeva ako nisu duboko zatrpani ti ljudi, u roku od pola sata imaju velike šanse preživjeti. Više od sata, čovjek je u smrtnoj opasnosti, pa čak i ako nema velike traume. Dolazi do pothlađivanja, zatim taj stvrdnuti snijeg također mu ometa disanje”, objašnjava opasnosti Stipe Božić, iskusni alpinist i član HGSS-a, piše Dnevnik.hr.

 

Najavljene su nove oborine

Lavinama je posebno pogođena turistička regija Dachstein s mnogim skijalištima. Na nekim mjestima snježni nanosi iznose i do 10 metara.

DRAMATIČNO U AUSTRIJI: Proglašen najviši stupanj opasnosti od lavina, nanosi snijega visoki i 10 metara, a najgore tek dolazi… 1

Marcus Watch@Der_alles_seher

#Schnee #Schneechaos erst mal ein schnickers

Pogledajte druge tweetove korisnika/ce Marcus Watch

U toku večeri i noći se očekuje jedan metar novog snijega. Od vikenda je u Štajerskoj palo 3 metra novog snijega.

“Stanje je kritično. Snijeg je do nedjelje neprestano padao i kod mene u dvorištu ima ga više od metra, a nama najbliže skijalište Loser drži rekord u Austriji sa 3,9 metara i zatvoreno je cijelo brdo! Sve ceste oko nas su zatvorene, osim jedne po kojoj voze kamioni i dovoze nam zalihe hrane tako da nam police u trgovinama ne ostanu prazne. Ali, jučer i danas temperatura je prešla u plus pa se snijeg počeo topiti, čime se povećava opasnost od lavina, a od tereta se izvaljuje drveće na ceste”, kaže Daniel Gutić iz Bad Ausseea u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, piše Jutarnji list

Osim neposredne opasnosti od lavina, koju će stvoriti nove velike količine snijega, posebno bi problematično bilo ako se dogodi naglo zatopljenje jer bi tada došlo do poplava, navodi Dnevnik.hr.

Turisti bježe pred skijalištima

U ostalim dijelovima Austrije je opasnost od lavina na drugom stupnju ljestvice opasnosti.

U međuvremenu su i mnogi turisti napustili skijališta zbog činjenice da su mnoge staze zatvorena a i mnogi skijaški liftovi su izvan pogona.

Zatvoreno 1700 km staza

Prema podacima portala skiresort.de 1.700 km staza je zatvoreno a 450 skijaških liftova je izvan pogona.

Središnji ured za meteorologiju (ZAMG) za sredinu tjedna najavljuje nove velike količine snijega, a nakon smirivanja situacije u četvrtak i petak, za vikend se očekuju nove obilne oborine.

“Novim snijegom će osobito biti pogođena područja na sjevernoj strani Alpa”, stoji u priopćenju ZAMG-a.

Autor: HINA
Podijeli objavu